Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nico popescu

Ruski projektili koji su jutros ispaljeni na Ukrajinu prošli kroz zračni prostor Moldavije

kjiv

Ministar vanjskih poslova Moldavije Nicu Popescu objavio je na Twitteru da je pozvao ruskog ambasadora

Moldavske vlasti pozvale su na razgovor ruskog ambasadora zbog krstarećih projektila koji su prošli kroz njen zračni prostor, javlja AFP.

Ministar vanjskih poslova Moldavije Nicu Popescu objavio je na Twitteru da je pozvao ruskog ambasadora kako bi dao objašnjenje zašto su tri projektila lansirana iz Crnog mora prema Ukrajini prošla kroz moldavski zračni prostor.

Rusija je danas na ciljeve u Ukrajini ispalila 75 projektila nakon što je dan ranije ruski predsjednik Vladimir Putin optužio Ukrajinu za “teroristički napad na most koji povezuje Rusiju i Krim.”

U napadima na glavni grad Kijev, te Lavov, Ternopil i Žitomir na zapadu Ukrajine, Dnipro i Kremenčuk u centralnoj Ukrajini, Zaporožju na jugu i Harkovu na istoku, oštećeno je 11 infrastrukturnih objekata, što može izazvati nestanke struje, prekid vodosnabdijevanja i poteškoće s komunikacijama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je glavna meta ruskih napada bila energetska infrastruktura u zemlji, a druga meta bili su ljudi.

Predsjednik Zelenski rekao je da je Rusija tempirala svoje napade na Ukrajinu u ponedjeljak tako da nanese najveće moguće gubitke među stanovništvom, a također je gađala energetsku infrastrukturu zemlje.

On je rekao da su u napadima korišteni iranski dronovi Šahid. Ukrajinska vojska objavila je da je srušila 41 od 75 tih projektila. U jutrašnjem raketiranju Kijeva poginulo je najmanje pet osoba, a 12 je ranjeno.