rat u ukrajini

Ruski projektili padaju nedaleko od NATO članice Poljske, pogođena fabrika u Lavovu

lvov tw

U postu na svojoj Facebook stranici, gradonačelnik je rekao da su radovi na fabrici obustavljeni prije nego što su projektili pogodili i da u ovoj fazi nema izvještaja o žrtvama

Ruski projektili su u petak ujutro pogodili fabriku za popravku aviona u Lavovu, rekao je gradonačelnik Andrij Sadovji.

Rekao je da je nekoliko projektila pogodilo i lokaciju koja se nalazi u blizini aerodroma Lavov.

U postu na svojoj Facebook stranici, gradonačelnik je rekao da su radovi na fabrici obustavljeni prije nego što su projektili pogodili i da u ovoj fazi nema izvještaja o žrtvama.

Sve do petka, slikoviti grad na zapadu Ukrajine uglavnom je bio pošteđen nemilosrdnog bombardovanja ruskih snaga. Ali na oko 70 kilometara od poljske granice, Lavov je na pragu NATO-a, a svaki napad ovdje bi mogao imati međunarodne posljedice, javlja CNN.

Također, Lavov je postao nulta tačka za raseljene Ukrajince. U njemu živi više od 200.000 interno raseljenih osoba, a grad ima nešto više od 700.000 stanovnika, po riječima gradonačelnika.

Raseljene osobe preplavile su grad u potrazi za nekim oblikom sigurnošću, a mnogi su ga koristili kao stajalište prije nego što krenu prema granici.

Veći dio te regije služi kao ključni put za snabdijevanje oružjem ukrajinske vojske.

Historijski centar Lavova nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, a u Nacionalnom muzeju se nalazi najkompletnija zbirka sakralne srednjovjekovne umjetnosti i rijetkih vjerskih rukopisa.

Grad je također postao improvizovani dom za mnoge medijske organizacije i ambasade, koje su bile prisiljene da se presele iz glavnog grada Ukrajine, Kijeva.