Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Ko je pozvan na političke pregovore: Evo šta kažu iz Delegacije EU

Sarajevo: Sastanak lokalnih političara sa predstavnicima EU o promjenama izbornog zakona
17.03.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sastanak lokalnih politicara sa predstavnicima EU o promjenama izbornog zakona. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ova objava Delegacije EU na društvenim mrežama stiže nakon što su jučer zastupnici u EU parlamentu Viola von Cramon i Klemen Grošelj izrazili nezadovoljstvo zbog toga što su građanske stranke isključene iz pregovora o izmjenama izbornog zakona

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini jutros su saopćili kako su sve političke stranke, koje su parlamentarne, uključujući i građanske stranke, uključene u proces pregovora oko izbornog zakonodavstva.

Piše: A. DUČIĆ

Ova objava Delegacije EU na društvenim mrežama stiže nakon što su jučer zastupnici u EU parlamentu Viola von Cramon i Klemen Grošelj izrazili nezadovoljstvo zbog toga što su građanske stranke isključene iz pregovora o izmjenama izbornog zakona.

Dodatno i pojedini učesnici ovog procesa odnosno predstavnici stranaka potvrdili su da su npr. SDP, DF, Naša stranka bili na pregovorima o dijelu reforme koja se odnosi na integritet izbora, dok su SDA, HDZ, SNSD, SBB, NiP bili na onom dijelu koji suštinski zadire u izmjene Ustava i Izbornog zakona.

– Sve političke stranke koje su zastupljene u Parlamentu BiH bile su pozvane da učestvuju u razgovorima o izbornoj i ustavnoj reformi. Jučer je poziv ponovljen također u Parlamentu. Kao i tokom razgovora u Neumu, neke stranke su odlučile da ne učestvuju. Reći da su isključeni iz pregovora nije tačno”, poručili su na Twitteru iz Delegacije EU u BiH, referišući se na tvitove navedenih europarlamentaraca.