Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki državni sekretar

Blinken: Putin ne pokazuje znakove da će stati, on se kreće u potpunom drugom smjeru

blinken

Prema riječima državnog sekretara, Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju napore Ukrajine za deeskalaciju diplomatskim putem, postizanje prekida vatre i povlačenje ruskih snaga. U tom smislu, Blinken je pozdravio napore drugih nacija, uključujući Francusku, Njemačku, Izrael i Tursku

U ovom trenutku Rusija i njen lider Vladimir Putin ne pokazuju znakove da žele učestvovati u odgovornim pregovorima i okončanju krvave agresije Rusije na Ukrajinu, izjavio je u četvrtak navečer američki državni sekretar Antony Blinken.

– Danas moram da kažem, s jedne strane, pohvaljujemo Ukrajinu što je za stolom uprkos tome što je svakog minuta u danu bombardovana. U isto vrijeme, nisam vidio nikakve značajne napore Rusije da dovede ovaj rat do zaključka putem diplomatije – rekao je.

Prema riječima državnog sekretara, Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju napore Ukrajine za deeskalaciju diplomatskim putem, postizanje prekida vatre i povlačenje ruskih snaga. U tom smislu, Blinken je pozdravio napore drugih nacija, uključujući Francusku, Njemačku, Izrael i Tursku.

Američki visoki diplomata je naglasio da diplomatija zahtijeva odgovoran odnos obje strane u pregovorima i direktnu deeskalaciju.

– Trenutno ne vidim znakove da je Putin spreman da stane. Naprotiv, ako slušate njegove posljednje jučerašnje primjedbe, to sugeriše da se kreće u suprotnom smjeru – rekao je američki državni sekretar.

Kako je Ukrinform ranije izvijestio, rat sa ruskim osvajačima traje u Ukrajini od 24. februara. Međunarodne obavještajne službe navode da se ruska ekonomija ubrzano približava neizvršenju obaveza zbog sankcija bez presedana i izvoznih ograničenja koje je uveo Zapad.