Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka parlamenta

Ruski ratni simboli zabranjeni u Moldaviji

tenk ukrajina rusija (1)

Pedeset i tri moldavska zastupnika iz proevropske većine usvojila su zakon kojim se uvode kazne za izradu, distribuciju, nošenje i isticanje takvih simbola

Moldavski parlamentarni zastupnici donijeli su zabranu ruskih ratnih simbola, uključujući slova Z i V te Georgijevu lentu.

Oni se smatraju proratnim simbolima invazije predsjednika Putina na Ukrajinu.

Slova “Z” i “V” prvi put su primjećena na tenkovima kod Ukrajine, a sad su postala ruski proratni simbol. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je na Instagramu da Z znači ‘za pobjedu’ dok V označava ‘snagu istine’ i ‘zadatak će biti izvršen’.

“Georgijeva lenta” je ruski vojni simbol koji se sastoji od crno-narandžaste dvobojne šare, s tri crne i dvije narandžaste pruge. Pojavljuje se kao sastavni dio mnogih visokih vojnih odlikovanja koje su dodjeljivali Rusko carstvo, Sovjetski Savez a sada Ruska Federacija.

Pedeset i tri moldavska zastupnika iz proevropske većine usvojila su zakon kojim se uvode kazne za izradu, distribuciju, nošenje i isticanje takvih simbola.

Proruska opozicija, koja se ranije ovog mjeseca žalila na zakon, pokušala je ometati glasanje.

Članovi Stranke socijalista, parlamentarni zastupnici Adrian Lebedinschi i Grigore Novac, ranije su tvrdili da zabrana “krši slobodu izražavanja” i “dijeli” društvo.