Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

William Burns

Šef CIA-e: Ruski zastoji u Ukrajini mogli bi navesti Putina da pribjegne korištenju taktičkog ili nuklearnog oružja

burns ss

S obzirom na potencijalni očaj predsjednika Putina i ruskog vodstva, s obzirom na zastoje s kojima su se do sada suočavali, u vojnom smislu, niko od nas ne može olako shvatiti prijetnju

Prijetnju da Rusija potencijalno koristi taktičko ili nuklearno oružje niskog učinka u Ukrajini ne može se olako shvatiti, ali CIA nije vidjela puno praktičnih dokaza koji bi pojačali tu zabrinutost, izjavio je u četvrtak direktor CIA-e William Burns.

Burnsovi komentari naglašavaju zabrinutost da najveći napad na evropsku državu od 1945. riskira eskalaciju do upotrebe nuklearnog oružja.

– Ruski zastoji u njezinoj invaziji na Ukrajinu mogli bi navesti predsjednika Vladimira Putina da pribjegne korištenju taktičkog ili nuklearnog oružja – rekao je u četvrtak direktor CIA-e William Burns, javlja AFP.

– S obzirom na potencijalni očaj predsjednika Putina i ruskog vodstva, s obzirom na zastoje s kojima su se do sada suočavali, u vojnom smislu, niko od nas ne može olako shvatiti prijetnju koju predstavlja potencijalno pribjegavanje taktičkom nuklearnom oružju ili nuklearnom oružju niskog učinka – rekao je Burns tokom govora u Atlanti.

Kremlj je rekao da je ruske nuklearne snage stavio u stanje visoke pripravnosti nedugo nakon što je napad počeo 24. februara, ali Sjedinjene Države nisu vidjele “puno praktičnih dokaza” stvarnog raspoređivanja koji bi izazvali više zabrinutosti, dodao je Burns, govoreći studentima na univerzitetu u Atlanti.

– Veoma smo zabrinuti. Znam da je predsjednik Biden duboko zabrinut zbog izbjegavanja trećeg svjetskog rata, zbog izbjegavanja praga u kojem, znate, nuklearni sukob postaje moguć – rekao je Burns.