Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

olimpijska šampionka

Ruski sud osudio američku košarkašicu Brittney Griner na devet godina zatvora

Brittney Griner

Prije presude molila je ruskog suca da “joj ne uništi život” oštrom zatvorskom kaznom, prije nego što je briznula u plač na sudu

Ruski sud osudio je u četvrtak američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner na devet godina zatvora nakon što ju je proglasio krivom za posjedovanje droge u Rusiji, što je presuda koju je predsjednik Joe Biden nazvao “neprihvatljivom”.

Griner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda najjače ženske košarkaške lige u svijetu WNBA, uhapšena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara nakon što joj je u prtljagi pronađeno ulje od hašiša. Ona se otada nalazi u ruskom pritvoru, prenosi AFP.

Presuda Grinerovoj sada bi mogla otvoriti put američko-ruskoj razmjeni zarobljenika koja bi uključivala 31-godišnjeg sportaša i zatvorenog Rusa koji je bio veoma uspješan trgovac oružjem.

Griner je priznala da ima patrone s uljem hašiša, ali je rekla da je to bila pogreška. Prije presude molila je ruskog suca da “joj ne uništi život” oštrom zatvorskom kaznom, prije nego što je briznula u plač na sudu. Sud ju je također kaznio s milion rubalja (16.990 dolara).