Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dvostruko ubistvo

Svjedok pucnjave u Grudama: “Sakrio sam se iza drveta, ispred mene su pala dvojica”

grude – pucnava – pixsell

Ubijeni su Velimir Bušić (60), poduzetnik i vlasnik grudske kompanije Vebuscha, i 34-godišnji Mate Grizelj

Sinoć su u pucnjavi na području Gruda u BiH ubijena dvojica muškarca, dok su dvije osobe ozlijeđene. Napadač je koristio kalašnjikov kojim je pucao po ljudima koji su sjedili u kafiću.

Ubijeni su Velimir Bušić (60), poduzetnik i vlasnik grudske kompanije Vebuscha, i 34-godišnji Mate Grizelj. Bušić je bio jedan od osnivača HDZ-a 1990. i bivši zastupnik u Skupštini ZHK te šef ogranka stranke u Grudama, a 2018. je napustio stranku nakon unutarstranačkih sukoba.

Dvostruko ubistvo dogodilo se nakon kratke svađe u lokalu povodom proslave svetog Stjepana. Napadač je, kako kažu svjedoci, nakon verbalnog obračuna otišao iz objekta te se vratio s kalašnjikovom.

Svjedok pucnjave koji se nalazio u ovom kafiću kazao je za N1 da je oko 20 minuta prije pucnjave jedna osoba počela bacati stolice i stolove.

“Nekoliko ljudi koji su sjedili u kafiću su odstranjeni i čuli smo prijetnje od te osobe da će se vratiti s puškom. Kako sam jutros saznao, ta je osoba problematična, ali ne znam je li nešto ovakvo još učinio.

Mene i mog nećaka je spasilo drvo iza kojeg smo se nalazili. Da ga nisam povukao sa sobom, ne znam što bi bilo s nama. Ispred mene su pala dvojica. Jedan je Velo (Velimir Bušić), poznati poduzetnik, i Andro, čini mi se da mu je koljeno amputirano. Drugu dvojicu ne znam, samo iz priče”, ispričao je svjedok.

Nakon rafala iz kalašnjikova, napadač je pobjegao.

“Policija je došla jako brzo, ali Hitna pomoć je čini mi se malo zakazala jer ja sam ostao skoro 40 minuta nakon toga. Stvarno ne znam što bi mogao biti motiv svega ovoga, ja ovdje ne živim 31 godinu, ali dolazim često. Ne mogu još doći sebi”, zaključio je svjedok.