Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajina

Ruski vojni komandant: Wagnerovci su otimali i seksualno zlostavljali moje vojnike

FOTO: Screenshot/Twitter

Venevitin je u novom videu branio rusku vojsku dok je optuživao Wagnera za raspirivanje anarhije na ratištu: “Anarhija koju Wagner njeguje na frontu rezultat je igre političkih elita koje pokušavaju oslabiti našeg predsjednika, umjesto da ga ojačaju.”

Wagnerova grupa optužena je za raspirivanje anarhije na ruskim prvim linijama nakon što je jedan od ruskih vojnih komandanata ustvrdio da su plaćenici Jevgenija Prigožina oteli i mučili njegove vojnike tokom bitke za Bahmut.

U videu objavljenom na internetu potpukovnik Roman Venevitin također je optužio Wagnerove vojnike za krađu oružja, prisiljavanje mobiliziranih vojnika da potpišu ugovore s Wagnerom i pokušaj iznuđivanja oružja od ruskog ministarstva odbrane u zamjenu za oslobađanje otetih vojnika, piše The Guardian.

Prigožin objavio video u kojem njegovi plaćenici ispituju vojnog komandanta

Okolnosti oko otmice i naknadnih optužbi koje je iznio Venevitin, koji je sebe nazvao “već bivšim komandantom” ruske 72. samostalne motorizirane brigade, ostaju nejasne. Njegovo trenutno boravište nije poznato i nejasno je jesu li novi komentari, kao i oni prethodni, dani pod prisilom. Nije rekao zašto je smijenjen.

Venevitinova otmica, za koju se doznalo kada je Prigožin objavio video u kojem njegovi vojnici ispituju aktivnog vojnog komandanta, pokazala je da su sukobi u ruskim redovima prerasli u fizičke obračune i prepade.

Ako su tačne, optužbe bi mogle baciti novo svjetlo na ozbiljnost unutarnjih sukoba između Prigožina i ruske vojske, koju je tajkun povezan s Kremljem optužio da je lišila njegove plaćenike streljiva i da je namjerno pucala na njegove borce dok su se vodile borbe s ukrajinskim snagama u gradu Bahmutu.

“Napetosti s vagnerovcima za mene i moju brigadu počele su od prvih dana našeg prebacivanja u smjeru Bahmuta. Nije to bilo samo zbog izazivanja sukoba s našim borcima svojim drskim ponašanjem i stalnim prijetnjama da će nas ubiti nego i svojim konkretnim djelovanjem”, rekao je Venevitin u novom videu, koji je postavljen na internet i poslan novinarima početkom ove sedmice.

“Sistematski su otimali, zlostavljali i seksualno zlostavljali moje vojnike”

Venevitin, čiji su identitet njegovi rođaci ranije potvrdili Guardianu, tvrdi da su njegovi vojnici bili sistematski otimani, zlostavljani, a ponekad i podvrgnuti seksualnom nasilju, koristeći sleng za zatvorsko silovanje. Tvrdi i da je Wagner ukrao dva tenka T-80, četiri mitraljeza, kao i kamion i borbeno oklopno vozilo.

Također je direktno optužio Prigožina za “aktivno diskreditiranje oružanih snaga Ruske Federacije, te pokušaj da se Wagnera prikaže kao jedinu učinkovitu silu u ovom sukobu”. Teritorijalna osvajanja kojima se hvalio Wagner, koji se oslanjao na profesionalne plaćenike i zatvoreničku vojsku koju je regrutirao Prigožin, ne bi bila moguća bez redovne vojske, rezervista i drugih neregularnih jedinica, rekao je potpukovnik.

Brojni komentatori primijetili su kako se činilo da Venevitin čita pripremljene komentare i nije bilo jasno je li govorio slobodno ili je bio prisiljen izdati nove izjave, koje predstavljaju osudu Prigožina i njegove Wagnerove vojske.

Prigožin je u javnim komentarima odbacio optužbe, nazivajući ih “apsolutnom besmislicom”. Prethodno je rekao da su njegovi plaćenici uhapsili Venevitina, ispitali ga, a potom predali vlastima. Istražitelji nisu potvrdili da je Venevitin pod istragom niti da je čak pritvoren.

Venevitin je rekao da ga je Wagner oteo u blizini Bahmuta, a u videu koji je kasnije objavljen na Prigožinovom kanalu na društvenim mrežama rekao je ispitivaču da je u pijanom stanju naredio svojim vojnicima da pucaju na Wagnerov konvoj. Venevitin je rekao da je djelovao zbog svoje “lične nesklonosti” prema Wagneru i zatim se izvinio.

Venevitin je očito bio pod pritiskom kad je sniman video s Wagnerom. Lice mu je bilo u modricama i pitanja je postavljao ispitivač. Wagner je tokom rata zarobljavao i zlostavljao ukrajinske vojnike, a također je objavio pogubljenje maljem svog bivšeg člana koji se prošle godine predao ukrajinskim vojnicima.

“Držali su me u podrumu, polijevali benzinom, tukli…”

Ali Venevitin je bio prvi vojni komandant kojeg je grupa zarobila. Rekao je da ga je Wagner zatočio dok je bio na aktivnoj dužnosti, držao ga je u podrumu, tukao, polijevao benzinom i podvrgao trima lažnim smaknućima, prije nego što su ga stavili pred kameru i rekli mu da se izvini.

“Snimka mog ispitivanja koju ste objavili rezultat je pritiska na mene i to je sve”, rekao je Venevitin.

Prigožin je od maja svoj bijes usmjerio na 72. brigadu, optuživši je da je napustila svoje položaje u blizini Bahmuta i ostavila Wagnera otvorenim za protunapad ukrajinskih snaga.

Branio rusku vojsku i optuživao Wagner za raspirivanje anarhije na ratištu

Brigada, koja je formirana nakon što je sukob već bio u toku, prikazana je kao simbol slabosti ruske vojske u njenom 15-mjesečnom ratu u Ukrajini.

“Ova brigada je opterećena optužbama o lošem moralu i ograničenoj borbenoj učinkovitosti. Njeno raspoređivanje u tako zahtjevnom i operativno važnom sektoru naglašava ozbiljan nedostatak Rusije u vjerodostojnim borbenim jedinicama”, navodi se u izvještaju britanske obavještajne službe iz maja.

U izvještaju se navodi da se brigada u maju povukla “u lošem stanju” iz Bahmuta.

Venevitin je u novom videu branio rusku vojsku dok je optuživao Wagnera za raspirivanje anarhije na ratištu: “Anarhija koju Wagner njeguje na frontu rezultat je igre političkih elita koje pokušavaju oslabiti našeg predsjednika, umjesto da ga ojačaju.”