Globus

Ruskim umjetnicima u Zadru s izložbe izbacili radove na temu islama

04/06/2015

“Šokirani smo, ovo nismo očekivali u Hrvatskoj. Ovo je cenzura i pitamo se zašto nam se to dogodilo baš ovdje u Zadru”, kazali su Aleksandr Šaburov i Vječeslav Mizin, umjetnici svjetski poznate avangardne ruske grupe “Plavi nosevi” (Blue Noses) nakon što je sa njihove izložbe, koja je otvorena u srijedu navečer u Gradskoj loži u Zadru, izbačeno čak sedam njihovih radova na temu islama.

Izbačeni su radovi o Osami Bin Ladenu i Čečenska Marylin, pa svjetski poznati umjetnici, koji su svoju internacionalnu slavu stekli ironijom i radikalnom kritikom društava u tranziciji, nisu mogli suspregnuti ogorčenje nakon što su doznali da je Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar zabranila njihove radove, piše Zadarski.hr.

“Ovo nam se nije događalo čak ni u Rusiji i time je zapravo narušen smisao onoga s čime se bavimo. Inače, problem za galeriste je taj što puno ljudi ima svoje mišljenje. Problemi u tranzicijskim zemljama su slični, ne znamo puno o Hrvatskoj, no kritičari smo svih društava”, kazao je rezignirano Šaburov nakon što se u Zadru ponovio gotovo identičan scenarij iz Dubrovnika gdje je zbog utvrđenog sigurnosnog rizika s programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara skinuta predstava po djelu Michela Houellebecqa “Elementarne čestice”, koja je premijerno trebala biti izvedena u julu u Kuparima.

plavi-nosevi1

Da je riječ o istim razlozima potvrdila je Ljubica Srhoj Čerina, voditeljica Galerije umjetnina zadarskog Narodnog muzeja kojoj je bilo vidljivo nelagodno zbog nastale situacije.

“Procjena je bila da bi iz sigurnosnih razloga bilo bolje da se ti radovi ne izlože. Smatram da strah nije dobar, ali uvukao se među ljude”, kazala je Srhoj Čerina, podsjetivši kako je na sličan način bila zatvorena i umjetnička instalaciju u formi funkcionalne džamije kojom se Island predstavio na 56. Biennalu u Veneciji. Neslužbeno doznajemo da je odluku o zabrani radova nije donijela samo uprava muzeja, već i dio zadarske političke “klike”.

Grupa Plavi nosevi čiju srž predstavljaju umjetnici Vjačeslav Mizin i Aleksandr Šaburov, dosad je učestvovala na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu, uključujući prva tri biennala savremene umjetnosti u Moskvi, također i na 50. i 51. venecijanskom biennalu.

Predmet njihove parodijske obrade je sve iz javne sfere, pa tako u nepreglednoj karnevalskoj povorci zajedno orgijaju likovi kurentnih svjetskih političara i drugih javnih ličnosti (Putin, Bush, kraljica Elizabeta, Milošević, princeza Diana…) i vodećih svjetskih terorista, protagonisti visokotiražne popularne literature i TV serijala (Harry Potter), sve do “duhovne hrane” apstraktnih znakova Maljeviča i Lissitzkog, pretvorene u kruh i salamu, hranu za želudac i probavni trakt, u “kruh naš svagdašnji daj nam danas”.

Blue Noses 1999. osnovali su Šaburov i Mizin u Novosibirsku, a Već ime grupe koje u anglosaksonskom slengu označava puritance upućuje na smjer u kojem se razvija njihova društvena kritika. U svoje bizarne, razigrane i provokativne performanse i multimedijalne radove izvorni dvojac često uključuje kolege, prijatelje, rodbinu… demistificirajući time i samoproglašeni elitizam umjetničke profesije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.