rat u ukrajini

Rusku vojsku sve više brine situacija na Krimu: Ponovo im je uništen veliki broj aviona?

krim ex

“U Džankoju i Gvardejskoju nalaze se dva najvažnija ruska vojna aerodroma na Krimu. Džankoj je također ključno cestovno i željezničko čvorište koje ima važnu ulogu pri opskrbi ruskih operacija na području južne Ukrajine”

Ruski i ukrajinski zvaničnici potvrdili su kako su 16. augusta eksplodirala skladišta streljiva u blizini Džankoja na Krimu, pri čemu su također vjerovatno oštećene obližnja željeznička pruga i električna trafostanica.

Ruski mediji su također izvijestili da se iz zračne baze Gvardejskoje na Krimu podiže stup dima, piše britansko Ministarstvo odbrane u svom dnevnom izvještaju o stanju u Ukrajini.

“U Džankoju i Gvardejskoju nalaze se dva najvažnija ruska vojna aerodroma na Krimu. Džankoj je također ključno cestovno i željezničko čvorište koje ima važnu ulogu pri opskrbi ruskih operacija na području južne Ukrajine”, piše ministarstvo.

“Još nije poznat uzrok ovih incidenata i razmjer štete, no rusko zapovjedništvo vrlo vjerovatno sve više brine očito smanjenje sigurnosti diljem Krima, koji funkcionira kao pozadinsko područje za okupaciju”, dodaje.

Gerašenko: Jučer uništen ogroman broj ruskih aviona

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Anton Gerašenko sugerira da je u jučerašnjoj eksploziji na Krimu uništen velik broj ruskih aviona.

Naime, Gerašenko je objavio fotografiju iz satelita. Kako kaže, radi se o zračnoj bazi na Krimu u kojoj je jučer došlo do eksplozije. Na slici se, kaže dalje Gerašenko, nalaze 24 ruska vojna aviona – 12 SU-24M i 12SU-25CM.

“Ovo je slika prije eksplozije. Veselim se onoj nakon”, napisao je.

Masovni bijeg s Krima

Ruski državni mediji izvještavaju da je rekordan broj automobila prešao Krimski most, koji povezuje Krim pod ruskom okupacijom s Rusijom – što sugerira da brojni Rusi koji su se naselili u regiji nakon aneksije 2014. sada bježe.