Španija

Šumski požar zahvatio i voz, putnici razbili prozore da bi pobjegli, mnogi su povrijeđeni

voz pozar španija yt

Brojni putnici, u strahu da će vatra zahvatiti voz, razbili su prozore i panično pobjegli. Dvoje putnika s najtežim opeklinama evakuisano je helikopterom

Šumski požar zahvatio je voz u Španiji, u blizini Castellóna na sjeveroistoku zemlje. Čak 20 putnika je zadobilo opekotine, od kojih troje teže, nakon što su iskočili iz voza zahvaćenog požarom, piše Guardian.

Mašinovođa koji je vozio od Sagunta u istočnoj pokrajini Valencia do Zaragoze, zaustavio je voz kada je vidio da je zbog požara preopasno za nastavak vožnje.

Nakon što je stao, pripremao se za vožnju voza unazad.

Brojni putnici, u strahu da će vatra zahvatiti voz, razbili su prozore i panično pobjegli. Dvoje putnika s najtežim opeklinama evakuisano je helikopterom.

Ostali, među kojima je i djevojčica od 10 godina, prebačeni su u obližnje bolnice. Prema podacima hitne službe, 58-godišnja žena je među putnicima koji su zadobili najteže opekline nakon bijega iz voza.

Mašinovođa je zaustavio vlak u kojem je bilo 48 putnika, a prije nego se uspio udaljiti od požara, nekoliko je putnika razbilo prozore voza i pobjeglo. Trčali su po tračnicama.

“Kada su vidjeli da su okruženi vatrom, vratili su se u voz i nekoliko njih je zadobilo opekotine”, rekao je glasnogovornik španjolske željezničke kompanije Renfe.

Veliki požar buknuo tokom toplotnog vala

Ximo Puig, predsjednik Valencije, rekao je da je preko 1.000 ljudi evakuisano iz svojih domova zbog jakih vjetrova koji raspiruju vatru u Bejísu u Valenciji. Dodao je da su dva vatrogasca zadobila opekotine.

Valencia je posljednja španska regija koja je doživjela ozbiljne šumske požare tokom dugotrajnog toplinskog vala u Španiji. Požari su doveli do uništenja desetaka hiljada hektara šume.