Globus

Sabor Hrvatske jednoglasno za raskid arbitražnog sporazuma sa Slovenijom

29/07/2015

U Saboru Hrvatske je danas, na izvanrednoj sjednici, jednoglasno izglasana podrška prijedlogu Vlade da Hrvatska prekine Sporazum o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

U Saboru je 141 glas zastupnika bio za raskid sporazuma potpisanog 4. novembra 2009. godine “zbog bitne povrede odredbi od strane Republike Slovenije”.

Za izglasavanje Vladina prijedloga bila je potrebna dvotrećinska saborska većina, no u Saboru je o ovom pitanju postignut konsenzus, nije bilo suzdržanih niti glasova protiv.

Saborski zastupnici u raspravi su se složili kako je nepristranost Međunarodnog arbitražnog suda u Haagu narušena suradnjom slovenskog arbitra i djelatnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova koji su nakon afere nazvane Pirangate podnijeli ostavke na svoje dužnosti.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održat će danas brifing za članove diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj o najnovijim okolnostima vezanim uz arbitražni postupak između Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Na sastanku će sudjelovati Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora i Jadranka Kosor, saborska zastupnica i predsjednica Vlade od 2009. do 2011., u vrijeme potpisivanja sada spornog Sporazuma.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.