Sabor odlučuje hoće li Hrvatska potpuno napustiti arbitražu sa Slovenijom

sabor-hrvatska

Nakon što je dvoje slovenskih dužnosnika koji rade na procesu arbitraže između Hrvatske i Slovenije podnijelo ostavke i otklonjena sumnja u autentičnost snimki telefonskih razgovora, hrvatska politička scena složna je kako proces koji se vodi na Arbitražnom sudu treba preispitati ili čak povući, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je kako postoji mogućnost hrvatskog izlaska iz procesa arbitraže, a najavljena je izvanredna sjednica Sabora koji bi o ovoj temi trebao odlučiti, iako su zastupnici na odmoru nakon ljetnog zasjedanja.

Vladajuća koalicija poručila je kako je ovo pitanje od nacionalnog interesa za kojega se traži konsenzus sa oporbom. Nakon toga su iz oporbenog HDZ-a, od Tomislava Karamarka, stigli signali kako su spremni na suradnju.

Vlada je uputila pismo Europskoj komisiji (EK) koja je posrednik u arbitraži, u kojem je hrvatska strana istaknula kako ne želi osporiti potpisani Sporazum o arbitraži, kojega je potpisala tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor, nego ukazati na činjenicu da su sa slovenske strane prekršena pravila arbitraže, a to su nepristranost i neutralnost arbitara.

Slovenski predsjednik Borut Pahor poručio je kako se zalaže za nastavak arbitraže te kako se nada da ovaj slučaj neće narušiti prijateljske odnose dviju država.

Slovenski premijer Miro Cerar u svojoj izjavi o ovom slučaju osvrnuo se prije svega na špijunsku aferu, kritizirajući hrvatsku stranu što snimkama telefonskih razgovora nastoji osporiti odluku Arbitražnog suda.

Naime, Hrvatska je nezadovoljna činjenicom da je slovenski član Arbitražnog suda odavao povjerljive podatke slovenskoj službenici u Ministarstvu vanjskih poslova, a iz kojih se naslućuje kako je arbitraža odlučila Sloveniji dodijeliti 2/3 ili čak 3/4 mora u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali.

Hrvatska očekivanja su kako bi zaljev trebalo podijeliti na pola, a pravo Slovenije o izlasku na otvoreno more riješiti međudržavnim sporazumom