Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD bojkotovale sjednicu Vijeća za ljudska prava

Nikki Haley

Sjedinjene Države bojkotovale su u ponedjeljak sjednicu Vijeća za ljudska prava posvećenu situaciji na palestinskim teritorijama, navodeći da redovna razmatranja te situacije pokazuju “dugoročnu pristrasnost Vijeća protiv Izraela”, koja “prijeti kredibilitetu” tijela koje uživa podršku UN-a.

Izrael je jedina zemlja koja se suočava s provjerama svog dosijea na polju poštovanja ljudskih prava u jednoj od tri redovne godišnje sjednice vijeća na osnovu Tačke sedam “O Palestini i drugim okupiranim arapskim teritorijama”. Trenutna sjednica, koja traje četiri sedmice, bit će završena u petak.

Američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley u izjavi za javnost osudila je to što je Izrael jedina zemlja u kalendaru 47-članog tijela.

– To nije Sirija, gdje režim sistematski muči i ubija vlastiti narod. To nije Iran, gdje su javna vješanja redovna stvar. To nije Sjeverna Koreja, gdje režim koristi logore za prisilni rad kako bi pokorio vlastiti narod. To je Izrael, jedina demokratija na Bliskom istoku – izjavila je ona, prenosi Associated Press.