Zvizdić u Beču: Evropska budućnost BiH mora ostati aktuelna

Zvizdic sa parlamentarcima 002

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić tokom radne posjete Republici Austriji sastao se danas u Beču sa članovima Grupe prijateljstva Saveznog vijeća Austrije za odnose s Bosnom i Hercegovinom, koju je predvodila predsjednica Nurten Yilmaz, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je upoznao članove Grupe prijateljstva o aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH. Zahvalio je za pomoć koju Republika Austrija pruža Bosni i Hercegovini posebno na putu evropskih integracija.

Tokom sastanka je naglašeno da je saradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije dobra i da u segmentima razmjene roba i usluga bilježi kontinuirani rast.

Predsjedavajuća grupe Prijateljstva Nurten Yilmaz je rekla da Bosna i Hercegovina ima punu podršku austrijskog parlamenta. Pohvalila je napredak Bosne i Hercegovine i rekla da je rad Vijeća ministara BiH na čijem čelu je predsjedavajući Zvizdić vidljiv posebno u realizaciji evropskog puta BiH, navodi se u saopćenju.

Rekla je da su odnosi dviju zemalja prijateljski i da se ogledaju u izuzetno dobroj poslovnoj saradnji. Naglasila je da će Republika Austrija nastaviti da podržava BiH na putu ka evropskim integracijama.

Složili su se da će regionalna saradnja dovesti do stabilizacije prilika na zapadnom Balkanu i da evropska perspektiva ovog regiona mora biti krajnji cilj.

Razgovarali su i o problemima s kojima se susreću Evropska unija i region zapadnog Balkana i zaključili da je u narednom periodu neophodna još bolja saradnja parlamenata BiH i Republike Austrije i unapređenje međusobnih odnosa.

Istaknuli su da je neophodno otkloniti sve administrativne barijere s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i dolaska većeg broja austrijskih investitora u BIH.

Zaključeno je da je u narednom periodu potrebno intenzivirati bilateralnu saradnju dviju država kako bi se realizirao još veći broj projekata u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da podrška Republike Austrije doprinosi izgradnji demokratskih institucija u procesu tranzicije u BiH i jačanju vanjskopolitičke pozicije u svijetu.