Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD će u baltičkim zemljama rasporediti 250 tenkova

tenkovi

Sjedinjene Američke Države rasporedit će 250 tenkova, drugog naoružanja te pješadijska borbena vozila kao i vojnike u baltičkim i evropskim istočnim zemaljama NATO-a kao znak suočavanja s “mogućim prijetnjama” iz Rusije, kazao je danas američki sekretar za odbranu Ashton Carter.

Carter je ovo najavio nakon sastanaka u estonijskoj prijestolnici Talinu s ministrom odbrane Estonije Svenom Mikserom, litvanskim ministrom odbrane Juozas Olekasem i latvijskim sekretarom Ministarstva odbrane, Janisom Sartsom.

Prema Carterovim riječima, SAD će rasporediti oko 750 američkih vojnika u baltičkim zemljama kako bi se suprotstavili prijetnji koje bi mogle doći iz Rusije ili nekih terorističkih organizacija. Govoreći o tome, istakao je kako će se oprema koristiti u svrhe vojnih vježbi u regionu.

Pored toga, kako je kazao Carter, SAD će uložiti 67 miliona dolara u vojnu infrastrukturu Latvije te 40 miliona dolara u istu infrastrukturu Estonije. Također, vojna oprema SAD-a bit će raspoređena i u Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Njemačkoj.

Baltičke zemlje izrazile su zabrinutost zbog mogućeg scenarija ukrajinskog tipa te prijetnja koje može izazvati Rusija. Predsjednik te zemlje, Vladmir Putin odbacio je takve prijedloge, nazivajući ih “maštarijama ludih ljudi”.

U izjavi za talijanski list “Corriere della Sera” Putin je početkom mjeseca kazao kako “samo luda osoba u snu može da zamisli da bi Rusija mogla iznenada napasti NATO”.

Ministri obdrane NATO-a će se tokom sedmice sastati gdje će razgovarati o “prilagođavaju NATO-a novim izazovima okruženja”.