Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

New York Times

SAD će Ukrajini osigurati još jedan sistem Patriot, vrlo brzo će biti u funkciji

Foto: X

Ako se to potvrdi, to bi bio drugi sustav Patriot američke proizvodnje koji je Washington isporučio Kijevu

Američki predsjednik Joe Biden planira Ukrajini osigurati još jedan sistem za protuzračnu odbranu Patriot za odbranu od ruskih zračnih napada, izvijestio je u utorak New York Times pozivajući se na neimenovane izvore iz američke vlade.

Biden je odluku donio nakon niza sastanaka na visokoj razini prošle sedmice, objavio je list. Šef službe za odnose s javnošću američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby nije to potvrdio.

Prema New York Timesu, sustav o kojem je riječ nalazi se u Poljskoj i mogao bi biti razmješten na ratište u Ukrajini za nekoliko dana.

Isporuka i raketa

Ako se to potvrdi, to bi bio drugi sistem Patriot američke proizvodnje koji je Washington isporučio Kijevu.

Biden je dao zeleno svjetlo za prvi sistem prije 18 mjeseci kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prvi put putovao u SAD nakon ruske agresije na Ukrajinu kako bi se obratio američkom Kongresu.

SAD također isporučuje Ukrajini rakete Patriot.

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih raketnih sistema za protuzračnu odbranu u modernom ratovanju. Može se koristiti za borbu protiv neprijateljskih zrakoplova, balističkih i krstarećih projektila. Odbrambene rakete mogu pogoditi mete na udaljenosti od oko 100 kilometara na visinama do 30 kilometara.

Njemačka je također dala Ukrajini dva takva sistema i obećala poslati još jedan. Zelenski, koji je u utorak bio u Berlinu na konferenciji za obnovu Ukrajine, također je posjetio ukrajinske vojnike koji se trenutno nalaze u Njemačkoj na obuci za korištenje Patriota.