Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD dale garancije za sigurnost Japana i Južne Koreje

Barack_Obama_Telefonira

Američki predsjednik Barack Obama telefonom je pozvao južnokorejsku predsjednicu Park Geun-hye i japanskog premijera Shinza Abea i dao im garancije da će SAD štititi njihovu sigurnost u slučaju bilo kakvih prijetnji nakon što su vlasti Sjeverne Koreje objavile tvrdnje da su uspješno testirale razorne hidrogenske bombe, javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju Bijele kuće se navodi da je predsjednik Obama istakao kako SAD ima obavezu da se brine za sigurnost Južne Koreje i Japana nasuprot prijetnji koje dolaze iz Pjongjanga.

„Tokom razgovora američkog predsjednika Obame sa liderima Južne Koreje i Japana je postignuta saglasnost o neophodnosti zajedničkog i jakog odgovora međunarodne zajednice na neodgovorno ponašanje vlasti Sjeverne Koreje“, navodi se u saopćenju.

Uporedo s tim, i američki državni sekretar John Kerry je telefonom razgovarao sa japanskim kolegom Fumiom Kishidom i poručio mu da će SAD odlučno braniti sigurnost i interese Japana.

Vlasti Sjeverne Koreje jučer su saopćile da su u 10 sati po lokalnom vremenu uspješno testirale hidrogensku bombu. Centri za seizmološka praćenja u regiji su u tom periodu registrirali zemljotres jačine 5,1 stepeni po Richteru, ali stručnjaci nisu saglasni da bi podzemno testiranje hidrogesnske bombe moglo biti njegov uzrok. Naime, eksperti tvrde da bi takvo testiranje izazvalo znatno jače podrhtavanje tla.

Tvrdnje Pjongjanga o testiranju hidrogenske bombe, koja je nekoliko hiljada puta razonija od klasične atomske bombe, su naišle na oštre osude međunarodne zajednice, uključujući i Kinu kao jednog od rijetkih saveznika Pjongjanga.