Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD i Kina polažu nade u bilateralnu saradnju

Rex Tillerson

Ministar vanjskih poslova SAD-a Rex Tillerson u okviru dvodnevne posjete Kini, sastao se sa predsjednikom te zemlje Xi Jinpingom, javlja Anadolu Agency (AA).

Xi je u obraćanju u Pekingu izjavio kako su Kina i SAD uhvatile značajnu priliku za razvoj bilateralnih odnosa. Također, ukazao je na prijateljske odnose sa američkim kolegom Donaldom Trumpom sa kojim je nekoliko puta telefonski razgovarao.

Kineski predsjednik se nada rješavanju osjetljivih pitanja u odnosima sa SAD-om, te povećanju bilateralnih, regionalnih i globalnih odnosa na svim nivoima.

Podsjetio je na napore Pekinga i Washintgona kada je riječ i o poslovnoj saradnji te dodao kako očekuju novi period u kojem će doći do konstruktivnih napredaka.

Dodao je kako je saradnja jedina ispravna opcija za obje strane.

Xi je kazao kako imaju za cilj jačanje koordinacije i odnosa o osjetljivim regionalnim pitanjima te dodao kako polažu veliku pažnju poštivanju obostranih interesa.

”Svi vjerujemo da će dvije zemlje biti veoma dobri partneri”, rekao je Xi koji je pozvao na jačanje bilateralne poslovne saradnje.

Tillerson je izjavio kako cijene sastanak Trumpa i Xija te je uvjeren da je uz obostrano razumijevanje moguće jačati odnose dvije zemlje. Također, dodao je kako će koristiti prikladan način za budućnost saradnje.

Američki ministar Tillerson u subotu se sastao sa kineskim kolegom Wang Yijem sa kojim je razgovarao o tenzijama koje su porasle zbog balističkih testiranja Sjeverne Koreje. Prema njegovim riječima dvije strane su dogovorile da ulože zajedničke napore kako bi bio zaustavljen nuklearni program Pyongyanga.

Tillerson je prije Kine posjetio je Južnu Koreju i Japan.