Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD i Rusija dogovaraju nove mjere za presijecanje finansiranja IS-a

power123

Rusija i Sjedinjene Države rade u Vijeću sigurnosti na novim rezolucijama kao bi presjekle finansiranje Islamske države (IS), rekli su u utorak diplomati.

Američka ambasadorica Samantha Power dodala je za novinare da Washington želi “pojačati i racionalizirati napore Vijeća u vezi s finansiranjem IS-a”, među kojima i prethodnu rezoluciju donesenu u februaru.

Uz to treba donijeti “nove mjere kako bi bile djelotvornije sankcije” protiv onih koji pomažu IS-u finansiranju.

Sjedinjene Države koje u decembru predsjedavaju Vijećem, nadaju se da će se inicijativa završiti oko 17. decembra.

Washington je, dodala je Power, “krajem prošle sedmice” primio i nacrt ruske rezolucije u tom smislu i sada ga proučava.

“Dobar dio ruskih napora u vezi s IS-om, kazala je, usredotočen je na finansiranje i na potrebu da se IS spriječi da zarađuje prodajom nafte i da ulazi na međunarodna finansijska tržišta”.

Rusija i SAD “imaju isti cilj”, dodala je ambasadorica, ali nije rekla mogu li se dvije zemlje dogovoriti o zajedničkom tekstu.

Podsjetila je da je Vijeće u februaru donijelo rezoluciju kojom se sankcioniraju fizičke osobe i pravni subjekti koji finansiraju IS kupujući od njega naftu i arheološke predmete otete u Siriji i u Iraku.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin rekao je pak novinarima da Rusija želi “pojačati rezoluciju” iz februara.

Ove se inicijative donose u času kada predsjednik Vladimir Putin optužuje tursku vladu da štiti isporuke sirove nafte IS-a iz Sirije i Iraka, što je Ankara negirala.

UN-ovi stručnjaci su prije godinu dana ocijenili da IS od prodaje nafte zarađuje između 850.000 i 1,65 miliona dolara na dan.