SAD i Rusija kreću u rat protiv ISIL-a

isis

Čelnici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) postigli su dogovor da udruže snage u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov jučer je izjavio da su Rusija i SAD dogovorili zajedničku borbu protiv militanata ISIS-a.

Izjava Lavrova je uslijedila nedugo nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem.

Dvojica čelnika su održali sastanak na margini ministarskog skupa Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) u malezijskom glavnom gradu Kuala Lumpuru.

U Kuala Lumpuru 4. avgusta je počeo 48. sastanak ministara vanjskih poslova Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) kojim ove godine predsjedava Malezija. Sastanak, koji se održavao u Svjetskom trgovinskom centru Putri u Kuala Lumpuru, trajao je do 6. augusta.

Sastanku su prisustvali šefovi diplomatija 27 zemalja uključujući i američkog državnog sekretara Johna Kerryja i ruskog ministra za vanjske poslove Sergeya Lavrova. Osim zemalja članica ASEAN-a sastanku prisustvuju i čelnici drugih zemalja svijeta.

ASEAN ili Savez zemalja jugoistočne Azije je regionalna međunarodna organizacija država u jugoistočnoj Aziji, formirana 1967. godine s ciljem razvoja međusobnih političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa te promocija regionalnog mira i stabilnosti.