Globus

Potvrdio i WHO

SAD i službeno obavijestile o izlasku iz Svjetske zdravstvene organizacije

08/07/2020

Američka odluka stupa na snagu 6. jula 2021. godine, potvrdio je visoki dužnosnik američke uprave, UN-a i kasnije i WHO

Sjedinjene Države službeno su u utorak obavijestile generalnog sekretara UN-a o izlasku iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Američki predsjednik Donald Trump u maju je rekao da će se povući iz WHO-a optuživši organizaciju da nije uspjela u pandemiji koronavirusa i da je marioneta Kine. Trump je također najavio zaustavljanje finansiranja WHO-a u potezu koji je izazvao zabrinutost, uključujući i američke saveznike.

Američka odluka stupa na snagu 6. jula 2021. godine, potvrdio je visoki dužnosnik američke uprave, UN-a i kasnije i WHO, prenosi dpa.

WHO nije dao druge komentare.

Glasnogovornik UN-a napomenuo je da uslovi izlaska uključuju davanje jednogodišnje obavijesti i “potpuno ispunjavanje” finansijskih obaveza.

“Prvog dana predsjedničkog mandata, pridružit ću se WHO-u i vratiti naše vodstvo na svjetskoj sceni”, napisao je na Twitteru Joe Biden, demokratski kandidat za predsjednika.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi nazvala je povlačenje iz WHO-a “činom istinske besmislenosti”.

Članice WHO-a, posebno u Evropi, izrazile su zabrinutost zbog povlačenja od strane SAD-a, s obzirom na ogromnu ulogu Washingtona u finasiranju te organizacije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.