Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bijela kuća

SAD iduće sedmice ukidaju posljednje mjere vezane za Covid

Zbogom COVID potvrdama i zaštitnim maskama
FOTO: PIXSELL

Vlada također počinje proces ukidanja zahtjeva za vakcinaciju za Head Start edukatore, zdravstvene radnike i nedržavljane na kopnenim granicama SAD-a

Bidenova administracija ukinut će većinu posljednjih preostalih saveznih zahtjeva za vakcine protiv COVID-19 sljedeće sedmice kada se ukine vanredno stanje zbog koronavirusa, saopćila je Bijela kuća.

Zahtjevi za vakcinaciju za federalne radnike i savezne izvođače radova, kao i za strane zračne putnike u SAD, završit će 11. maja.

Vlada također počinje proces ukidanja zahtjeva za vakcinaciju za Head Start edukatore, zdravstvene radnike i nedržavljane na kopnenim granicama SAD-a.

Zahtjevi su među posljednjim tragovima nekih od prinudnijih mjera koje je federalna vlada poduzela kako bi promovirala vakcinaciju dok je smrtonosni virus bjesnio, a njihov kraj označava najnoviji prikaz kako administracija predsjednika Joea Bidena počinje da tretira COVID-19 kao rutinsku, endemsku bolest.

Duboko polarizirajući u to vrijeme i predmet brojnih pravnih izazova – od kojih su mnogi bili uspješni – Biden je nametnuo zahtjeve za vakcinacijom u uzastopnim talasima krajem 2022. godine, dok je stopa vakcinacije u zemlji pala čak i usred pojave novih, prenosivih varijanti COVID-a.