Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plima nasilja

SAD najavljuju zabranu viza jevrejskim doseljenicima na Zapadnoj obali

Joe Biden
Foto: Gage Skidmore/Flickr
Joe Biden

Sjedinjene Države više puta su izražavale zabrinutost zbog rastućeg nasilja na Zapadnoj obali, tvrdeći da ono mora prestati

Američki državni sekretar Antony Blinken na sastanku s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim ratnim kabinetom jasno im je dao do znanja da će Sjedinjene Države poduzeti vlastitu akciju protiv nepoznatog broja pojedinaca.

Zapadna obala, među teritorijama na kojima Palestinci žele svoju državu, doživjela je plimu nasilja posljednjih mjeseci u jeku širenja jevrejskih naselja i skoro deceniju starog ćorsokaka u ispostavi mira uz američko posredovanje.

Nasilje, na više nego 15-godišnjem vrhuncu u ovoj godini, dodatno je poraslo nakon što je Izrael krenuo u novi rat u zasebnoj enklavi Gaze kao odgovor na napad palestinske grupe Hamas koja je 7. oktobra pokrenula najsmrtonosniji dan u historiji Izraela.

Zamoljen za komentar, portparol izraelske vlade Eylon Levy kazao je da nema izjavu po tom pitanju, ali je istaknuo da Izrael odlučno osuđuje bilo kakav huliganizam ili pokušaje pojedinaca da uzmu zakon u svoje ruke.

Sjedinjene Države više puta su izražavale zabrinutost zbog rastućeg nasilja na Zapadnoj obali, tvrdeći da ono mora prestati. Američki predsjednik Joe Biden je u tekstu u Washington Postu 18. novembra zaprijetio da će poduzeti mjere protiv počinitelja.

-Naglasio sam izraelskim čelnicima da se ekstremističko nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali mora zaustaviti i da oni koji počine nasilje moraju biti odgovorni. Sjedinjene Države su spremne poduzeti vlastite korake, uključujući izdavanje zabrana izdavanja viza ekstremistima koji napadaju civile u Zapadnoj obali – napisao je Biden.

Zvaničnik State Departmenta, koji je pod uslovom anonimnosti govorio o osjetljivim pitanjima, kazao je da Washington želi da Izrael procesuira počinitelje, ali još nije uočio takav korak. Zabrane bi mogle uslijediti u narednih nekoliko sedmica, rekao je zvaničnik.

Dnevni napadi na doseljenike više su nego udvostručeni, pokazuju podaci UN-a, otkako je Hamas, koji kontrolira priobalnu enklavu Gaze na jugozapadu Izraela, ubio 1.200 Izraelaca i uzeo oko 240 talaca. Izrael je od tada bombardovao i izvršio invaziju na Gazu, ubijajući više od 15.000 ljudi, prenosi Reuters.​