Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi izvještaj

State Department o BiH: Kooperativni partner u borbi protiv terorizma

state department
FOTO: Screenshot

Navodi se kako nije bilo prijavljenih terorističkih incidenata u BiH u 2022.

U novom Izvještaju State Departmenta o Bosni i Hercegovini govori se o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

U novom izvještaju se navodi kako je Bosna i Hercegovina ostala kooperativni partner u borbi protiv terorizma.

“Unutrašnje nesuglasice”

“Bosna i Hercegovina (BiH) ostala je kooperativni partner u borbi protiv terorizma, unatoč svojim ograničenim kapacitetima. BiH je od 2014. zabranila putovanje u inostranstvo radi borbe u stranim oružanim snagama. Više od 100 državljana BiH, uključujući “strane terorističke borce” (FTF) i povezane članove porodice, i dalje su u Iraku i Siriji. BiH je nastavila biti voljan partner u repatrijaciji FTF-a i članova njihovih porodica. U decembru je Predsjedništvo ovlastilo Ministarstvo sigurnosti da koordinira repatrijaciju bh. državljana iz Sirije i Iraka, iako su kapaciteti BiH za poduzimanje takve operacije i dalje ograničeni. U istragama u okviru kontraterorizma, unutrašnje svađe i nesuglasice nastavile su potkopavati efikasnu saradnju, iako su se Radna grupa za kontraterorizam pod vodstvom državnog tužilaštva i zasebna Radna grupa za kontraterorizam nastavile sastajati”, navodi se u izvještaju, javlja N1.

Navodi se kako nije bilo prijavljenih terorističkih incidenata u BiH u 2022.

“Zakonodavstvo, provedba zakona i sigurnost granica: Vijeće ministara (VM) u novembru je usvojilo dugo odgađanu Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2021.-26. Dokument zahtijeva nekoliko međunarodnih organizacija i dio je procesa integracije zemlje u EU. Strategija pokušava uspostaviti mehanizme na svim nivoima vlasti za prevenciju terorizma i ublažiti radikalizaciju u nasilje i nasilni ekstremizam. Vijeće ministara usvojilo je u augustu plan Međusektorskog koordinacijskog tijela za repatrijaciju bh. državljana iz Sirije i Iraka koji predvodi Ministarstvo sigurnosti”.

Potom se u izvještaju navodi:

“Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i dalje je vodeća jedinica za provođenje zakona koja obavlja poslove kontraterorizma. Međutim, loša saradnja s državnim Tužilaštvom ograničava njegovu učinkovitost. Iako je čelništvo SIPA-e dugo zagovaralo izmjene Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu kojim bi se stvorio odjel za kontraterorizam, birokratski nerad odgodio je taj proces. BiH nema jasne smjernice koje reguliraju saradnju između tužitelja, organa za provođenje zakona i obavještajnih službi u istragama vezanim uz nacionalnu sigurnost”.

Birokratski problemi

State Department navodi kako SIPA nastavlja s obukom koju pruža Program pomoći za borbu protiv terorizma.

“Državno tužilaštvo i SIPA nastavljaju s obukom koju pružaju Program pomoći za borbu protiv terorizma Ministarstva pravosuđa, Ured za pomoć i obuku tužilaštva u inozemstvu Ministarstva pravosuđa SAD-a, Program pomoći za međunarodnu obuku u kriminalističkim istragama i Zapovjedništvo za specijalne operacije Ministarstva obrane u Evropi. Radna grupa pod vodstvom bh. tužilaštva sastala se dvaput u 2022., a operativna radna skupina za kontraterorizam pod vodstvom organa za provođenje zakona sastala se sedam puta. Suradnja u provedbi zakona na strateškom nivou pati od sporova oko nadležnosti i birokratskih problema koji proizlaze iz složene strukture vlasti u BiH i politizacije osjetljivih pitanja kaznenog pravosuđa kao što je terorizam.

Vijeće ministara je u novembru usvojilo novi Zakon o graničnoj kontroli, kojim se poboljšava regulatorni okvir o prikupljanju i korištenju prethodnih informacija o putnicima (API). Vijeće ministara također je donijelo odluku o osnivanju međuagencijske radne skupine za API i Evidenciju imena putnika (PNR) za razvoj regulatornog okvira za prikupljanje i korištenje API-ja i PNR-a. Uvođenje terminala Sistema sigurne usporedbe i procjene osobnih identifikacija (PISCES) u četiri aerodroma u BiH i dalje sporo napreduje i zahtijeva stalnu komunikaciju između vlada SAD-a i BiH kako bi se spriječilo nazadovanje. Služba za poslove sa strancima nastavlja razmjenjivati ​​informacije s međunarodnim partnerima o migrantima koji ulaze u BiH, a TDY podrška Odjela za domovinsku sigurnost SAD-a osigurala je prijeko potrebnu obuku bh. Službe za poslove sa strancima i proširila Transnational Migration Alert Program za biometrijsku identifikaciju (ili BITMAP) Graničnoj policiji BiH”.

Suzbijanje finansiranja terorizma: BiH je članica MONEYVAL-a (Komitet stručnjaka za ocjenu mjera za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma). Njegov FIU, Financijsko-obavještajni odjel, član je Egmont grupe. U maju je BiH procesuirala svoj prvi slučaj financiranja terorizma, koji je završio oslobađajućom presudom. Unatoč ishodu, slučaj je predstavljao prekretnicu za BiH u izgradnji njezinih kapaciteta za borbu protiv financiranja terorizma.

Regionalna saradnja

Suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu: Državni izbori u BiH 2022. godine izazvali su retoriku podjela među etnonacionalističkim političkim čelnicima zemlje kakva nije viđena otkako je proglašena neovisnost početkom 1990-ih. Glavne vjerske zajednice u BiH (katolička, islamska, židovska i pravoslavna) postigle su vrlo ograničen napredak kroz Međureligijsko vijeće u promicanju tolerancije i suprotstavljanju netrpeljivosti i nasilju usmjerenom na vjerske zajednice. Međunarodni i lokalni akteri koji rade na suzbijanju radikalizacije i nasilja uložili su značajne napore da se fokusiraju izvan “islamističkog” terorizma kako bi uključili ekstremni etnonacionalizam i strani utjecaj, kao i domaće pokretače nasilnih ekstremističkih ideologija, ali vlasti BiH nisu usmjerene na skupinu REMVE.

Međunarodna i regionalna saradnja: Državno tužilaštvo nastavlja raditi sa Sjedinjenim Državama, regionalnim susjedima i državama članicama EU na istragama protiv terorizma. BiH je članica ili država sudionica Ujedinjenih naroda, OESS-a, Vijeća za regionalnu suradnju za Jugoistočnu Europu i Vijeća Europe.