Globus

dobrobiti nadvladaju rizike

SAD nastavlja primjenu vakcine Johnson & Johnson

24/04/2021

"Podaci raspoloživi za sada ukazuju da je rizik" od tromboze "jako nizak", navele su dvije agencije dodajući da će nastaviti pažljivo pratiti i ispitivati rizik

Američke zdravstvene vlasti odobrile su nastavak imunizacije vakcinom Johnson & Johnson (J&J), koja je u toj zemlji prekinuta 13. aprila kako bi se ispitivalo nekoliko slučajeva tromboze.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je 23. aprila da se treba nastaviti primjena vakcine J&J u SAD-u ocijenivši da dobrobiti nadvladaju rizike kod osoba starosti 18 godina i više.

Američka laboratorija odlučila je napraviti pauzu u primjeni dok se ispita nekoliko slučajeva razvoja ozbiljnih krvnih ugrušaka kod žena, nakon dobijanja vakcine.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) i CDC su sigurni da je ta vakcina sigurna i efikasna za sprječavanje COVID-a 19, navele su te dvije agencije.

“Podaci raspoloživi za sada ukazuju da je rizik” od tromboze “jako nizak”, navele su dvije agencije dodajući da će nastaviti pažljivo pratiti i ispitivati rizik.

CDC i FDA naveli su u saopštenju da će zdravstveni sistemi i građani biti upozoreni na rizik od potencijalno smrtonosnog sindroma povezanog sa nastankom krvnih ugrušaka uz nisku vrijednost trombocita.

“Više ne preporučujemo pauzu u upotrebi te vakcine”, rekla je na konferenciji za novinare direktorica CDC-a Rochelle Walensky i dodala da se vakcina J&J može odmah nastaviti koristiti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.