Indonezija

Pronađeni ostaci nestale podmornice s 53 člana posade, šanse da je neko preživio su minimalne

podmornica

Skeniranjem morskog dna u Balijskom moru na dubini od 850 metara pronađeni su objekti za koje se vjeruje da su pripadali nestalom plovilu

Indonezijska vojska saopćila je u subotu da su pronađene krhotine nestale podmornice u kojoj su bila 53 člana posade tamošnje mornarice. U saopćenju se navodi malo detalja, no vjerovatnoća da je neko preživio je minimalna.

Skeniranjem morskog dna u Balijskom moru na dubini od 850 metara pronađeni su objekti za koje se vjeruje da su pripadali nestalom plovilu.

– Ti objekti nikada ne bi izašli izvan podmornice da nije bilo pritiska, izjavio je šef potrage Hadi Tjahjanto.

Sjedinjene Države poslale su ranije tokom dana zrakoplov P-8 Poseidon za pomoć u operaciji traženja spomenute podmornice nestale u Balijskom moru, koja je prema očekivanjima u subotu trebala ostati bez kisika.

Indonezijska mornarica saopćila je da je u srijedu slala helikoptere i brodove za pretraživanje na područje gdje je izgubljen kontakt s nestalom podmornicom KRI Nanggala-402.

Australija je također rasporedila opremljenu fregatu s helikopterom za pomoć u potrazi za podmornicom, dok su dužnosnici mornarice ranije rekli da su brodovi na putu iz Indije i Singapura jer raste zabrinutost da se podmornica mogla raspasti zbog pritiska vode.

“Morat će se razmotriti mogućnost da je pala ispod svoje maksimalne dubine zarona, što dovodi do implozije podmornice”, rekao je Collin Koh, naučnik na Institutu za odbranu i strateške studije, prije vijesti o pronalasku krhotina.

Indonezijski dužnosnici u petak su, također prije subotnjeg saopćenja o pronalasku krhotina, ustvrdili da je “podmornica još uvijek netaknuta i da će posada imati dovoljno zraka do subote u zoru”.

“Sa svom dostupnom opremom trebali bismo moći pronaći gdje se bodmornica nalazi”, rekao je glasnogovornik indonezijske vojske Achmad Riad na konferenciji za novinare.

Koh je dodao da je “pretpostavka da je podmornica imala 72 sata kisika bila optimistična s obzirom na ograničenu sposobnost podmornice da generira kisik zbog svog konvencionalnog stvaranja energije”.

“Postoji stoga mogućnost da je kisika već ponestalo”, rekao je tada Koh.