napad na tankere

SAD optužio Iran za napad na tankere, objavili snimku: “Ovo je dokaz”

tanker

Jedan američki dužnosnik također je izjavio kako je više iranskih brodova viđeno na području na kojem su napadnuti tankeri

Američka vojska objavila je jučer videosnimku na kojoj se, tvrdi vojska, vidi kako iranski brod uklanja neeksplodiranu minu s japanskog tankera Kokuka Courageous, jednog od dva tankera koji su jučer napadnuti u Omanskom zaljevu, javlja CNN.

Američki državni sekretar Mike Pompeo okrivio je u četvrtak Iran za napad na Kokuka Courageous i norveški tanker Front Altair, rekavši da se ta procjena temelji na obavještajnim podacima. Kasnije tokom dana Centralna komanda SAD-a objavila je snimku tvrdeći da je na njoj prikazano kako iranski mornari uklanjaju eksplozivno sredstvo s trupa tankera Kokuka Courageous.

“Pretpostavka Sjedinjenih Država je da je Islamska Republika Iran odgovorna za napade koji su se dogodili danas u Omanskom zaljevu”, rekao je Pompeo novinarima.

“Ova se pretpostavka temelji na obavještajnim informacijama, korištenim oružjima i nivou stručnosti potrebnoj za izvedbu takve operacije, nedavnim iranskim napadima na prijevoz robe te na činjenici da ni jedna grupacija koja djeluje na tom prostoru nema potrebne resurse i vještine da nastupi s tako visokim stepenom sofisticiranosti”, kazao je Pompeo.

Na videosnimci se vidi kako manji brod prilazi japanskom tankeru nakon čega jedna osoba uklanja objekt s trupa broda.

Američka vojska smatra da je objekt neeksplodirana mina. Iranski brod približio se tankeru punih osam sati nakon napada i nakon evakuacije posade s njega, piše CNN, a američke vlasti smatraju da su Iranci pokušavali ukloniti preostale mine i tako sakriti dokaze.

Jedan američki dužnosnik također je izjavio kako je više iranskih brodova viđeno na području na kojem su napadnuti tankeri.

Iran odbacuje optužbe

Iran je, s druge strane, u četvrtak “kategorički odbacio neutemeljene tvrdnje” Washingtona prema kojima je odgovoran za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu.

Iranska misija pri UN-u je u izjavi optužila SAD i njegove regionalne saveznike za “ratno huškanje”.

“Iran kategorički odbacuje neutemeljene tvrdnje Washingtona glede incidenata s tankerima 13. juna i osuđuje ih najoštrijim mogućim riječima”, navodi se u izjavi.

“Američki ekonomski rat i terorizam protiv iranskog naroda, kao i masovna američka vojna prisutnost u regiji, glavni su izvor nesigurnosti i nestabilnosti u široj regiji Zaljeva”, navodi se u izjavi.

Narasla cijena nafte

Napad na tankere podigao je cijene nafte te je potaknuo zabrinutosti oko novih sukoba između Irana i Sjedinjenih Država. U napadima na dva tankera u četvrtak u Omanskom zaljevu jedan je zapaljen, a oba napuštena plutaju morem, objavili su brodovlasnici, dok su cijene nafte skočile četiri posto zbog straha za opskrbu energentima s Bliskog istoka.

Brod Front Altar gori u vodama između zaljevskih zemalja i Irana nakon eksplozije koju je prema jednom izvoru izazvala magnetna bomba. Posadu norveškog tankera pokupio je brod koji se našao u blizini i prebacio je na iranski spasilački brod.

Drugi tanker, u japanskom vlasništvu, napušten je nakon što ga je najvjerovatnije pogodio torpedo, objavila je kompanija koja ga je unajmila. Posada je također evakuirana. Front Altar, koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, izgrađen je 2016. i dio je flote Frontlinea u vlasništvu Norvežanina Johna Fredriksena. Tanker je navodno ukrcao naftu u Fujairahu, luci Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bernhard Schulte Shipmanagement, kompanija koja je unajmila japanski brod Kokuku Courageous, objavila je da je taj tanker prevozio metanol iz Saudijske Arabije u Singapur.

Svi mornari spašeni

Iranski spasilački brodovi pokupili su sva 44 mornara s dva oštećena tankera i prebacili ih u iransku luku Jask, objavila je novinska agencija Irna.

To su drugi takvi napadi u posljednjih mjesec dana blizu Hormuškog tjesnaca, glavnog strateškog pravca za svjetsku opskrbu naftom.

SAD i Saudijska Arabija optužili su Iran za prošlomjesečni napad na četiri tankera uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata, što Iran odbacuje.