Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD otvara ambasadu na Kubi nakon više od pola stoljeća

kerry rodriguez

Američki državni sekretar John Kerry sastat će se u ponedjeljak sa svojim kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom u Washingtonu, objavio je u petak State Department. Radi se o novome koraku u sklopu obnove diplomatskih veza prekinutih prije pola stoljeća.

[pull_quote_right]SAD je službeno prekinuo odnose s Kubom 1961., i nametnuo oštru trgovinsku blokadu toj zemlji[/pull_quote_right]

Rodriguez će u Washingtonu prisustvovati ponovnom otvaranju ambasade svoje zemlje u sklopu obnove koju su u decembru najavili američki predsjednik Barack Obama i njegov kubanski kolega Raul Castro.

Službeno otvaranje američke ambasade u Havani predviđa se u avgustu.

Obnova diplomatskih veza s Kubom uslijedila je nakon desetljeća neprijateljstva koje je počelo kada je kubanski diktator Fulgencio Batista, koji je uživao američku podršku, pobjegao s Kube 1. januara 1959., a kubanski revolucionar Fidel Castro uspostavio je tada komunistički režim.

SAD je službeno prekinuo odnose s Kubom 1961., i nametnuo oštru trgovinsku blokadu toj zemlji. Američki predsjednik Barack Obama je već ublažio neka ograničenja u trgovini i putovanju između dviju zemalja, no o konačnom ukidanju embarga može odlučiti samo američki Kongres kojim dominiraju republikanci i mnogi se zastupnici tome opiru.