Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar odbrane Jim Mattis

SAD poziva na mir u Jemenu

jemen

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) James Mattis pozvao je sve strane na uspostavu primirja i početak mirovnih pregovora u roku od 30 dana, prenosi Fena.

“Želimo za pregovaračkim stolom vidjeti sve strane kao pregovaraju na bazi prekida sukoba, povlačenju s frontova i okončanju bombardiranja”, kazao je Mattis danas na konferenciji u Američkom institutu za mir.

Mattis je kazao da se moraju uložiti konkretni napori za rješavanje krize u Jemenu i to ne nekada u budućnosti, već u narednih 30 dana.

Neposredno nakon Mattisovog obraćanja i američki državni sekretar Mike Pompeo je u pisanom saopćenju naveo da je krajnje vrijeme da se kompromisom zaustave konflikti i krene u obnovu Jemena.

Pompeo je pozvao sve strane da podrže napore specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martina Griffithsa.

“Vrijeme je za okončanje neprijateljstava, uključujući i pobunjeničke raketne napade na Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Araske Emirate”, poručio je Pompeo, prenosi TRT.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.