Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blinken potvrdio

SAD šalju diplomatu na razgovore u Izrael

Blinken_AA

Blinken je rekao da je administracija “vrlo usredotočena” na to pitanje i da je i dalje odlučna da se okonča višedecenijski sukob

Američki državni sekretar Antony Blinken kaže da šalje visokog američkog diplomatu na Bliski istok da pozove izraelske i palestinske zvaničnike na deeskalaciju sukoba koji bi mogli eskalirati u rat.

Blinken je rekao novinarima u srijedu da je naložio Hady Amru, zamjeniku državnog sekretara za izraelske i palestinske poslove, da odmah otputuje u regiju. Ovaj potez dolazi kako se situacija pogoršava pojačanim raketnim napadima militanata Hamasa na Izrael i izraelskom odmazdom, javlja AP.

Amr je najviši američki diplomat koji je zadužen za to pitanje. Bio je zamjenik bliskoistočnog mirovnog izaslanika za vrijeme Obamine administracije. Blinken nije rekao s kim će se Amr sastati niti koliko će trajati njegova misija.

Bidenovu administraciju kritikovale su obje strane, kao i zakonodavci, jer nije učinila dovoljno da pokuša zaustaviti nasilje. Blinken je rekao da je administracija “vrlo usredotočena” na to pitanje i da je i dalje odlučna da se okonča višedecenijski sukob.

Američki državni sekretar Antony J. Blinken pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da potvrdi američku podršku izraelskom pravu da se brani od raketnih napada Hamasa iz Gaze.

Blinken je razgovarao u srijedu s izraelskim liderom. State Department je saopćio da je također ponovio američke pozive na deeskalaciju nasilja i uvjerenje Bidenove administracije da i Izraelci i Palestinci imaju pravo živjeti sigurno.

Blinken je ranije najavio da šalje visokog diplomatu u regiju da lično uputi slične apele izraelskim i palestinskim zvaničnicima. Također je rekao da je Izrael imao “dodatni teret” kako bi izbjegao civilne žrtve dok odgovara na napade.

Prema State Departmentu, Blinken je također ponovio Netanyahuu da on i predsjednik Joe Biden vjeruje da bi Izraelci i Palestinci trebali “uživati jednake mjere slobode, sigurnosti, prosperiteta i demokratije”.