Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD: Svake godine od vatrenog oružja smrtno strada više od 10.000 osoba

oregon pucnjava1

U toku deset godina u oružanim sukobima u SAD-u poginulo je nekoliko stotina hiljada ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Napadi uz korištenje vatrenog oružja sve su češći, a primjetan je i porast broja napada ove vrste u školama. U prosjeku godišnje u SAD-u bude ubijeno više od 10.000 ljudi.

Smatra se da je u ovoj zemlji do sada ubijeno gotovo 300 miliona civila, što znači da se SAD nalaze u samom vrhu ljestvice po broju smrtno stradalih u oružanim napadima.

Prema najnovijim službenim podacima u periodu između 2004. i 2013. godine u oružanim napadima stradalo je više od 100.000 ljudi, dok je na desetine osoba poginulo u terorističkim napadima.

Ipak, kako je saopćeno iz Centra za kontrolu i sprječavanje bolesti broj preminulih usljed ranjavanja ili ubijanja, unutar granica SAD-a od 2004. godine do 2013. godine iznosi 316.545.

Vlasti smatraju kako civili širom SAD-a posjeduju više od 300 miliona komada različitog tipa vatrenog oružja. Centar za istraživanje PEW napravio je izvještaj u kome je navedeno kako trećina domova u SAD-u posjeduje najmanje jedno vatreno oružje.

Ako se uzme u obzir da u ovoj zemlji živi više od 320 miliona ljudi, to bi značilo da na 100 ljudi bude raspoređeno 90 komada vatrenog oružja, odnosno gotovo svakoj osobi po jedno.

Prodavnice vrlo često prodaju oružje bez prethodno provjerene oružane dozvole.