Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD Tursku smatra ključnim partnerom u borbi protiv ISIL-a

us troops

Iz američkog State Departmenta poručili su da će nastaviti saradnju sa Republikom Turskom kao ključnim partnerom u borbi protiv terorističke organizacije ISIS, ali ujedno i nastaviti podržavati milicije Sirijskih demokratskih snaga, javlja Anadolu Agency (AA).

„Turska je ključni partner u ovoj borbi i važan saveznik NATO-a. Washington će nastaviti saradnu i dijalog sa Turskom na iznalaženju efikasnijih modela borbe protiv terorizma“, izjavio je portparol State Departmenta John Kirby.

Kirby je dodao da će SAD nastaviti podržavati i Sirijske demokratske snage, te istakao da se one ne sastoje od isključivo kurdskih boraca, već da u njihovom sastavu djeluju i arapske i druge grupe.

Sirijske demokratske snage su savez milicija u kojima dominantnu ulogu imaju militanti kurdske grupe PYD koja je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK. U savezu th snaga su i manje grupe arapskih, asirskih, armenskih i turkmenskih boraca.

Ukazujući na to da teroristička grupa ISIS-a predstavlja sigurnosnu prijetnju duž južne turske granice, Kirby je kazao sa SAD cijeni doprinos Turske koaliciji za borbu protiv ISIS-a.

Washington podržava PYD i njegovo oružano krilo YPG u Siriji, iako se Turska oštro protivi tome s obzirom da su to sirijski ogranci PKK, separatističke organizacije koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji.