Globus

Antony Blinken najavio

SAD uvele sankcije za 76 državljana Saudijske Arabije zbog Khashoggija

27/02/2021

Prije Blinkenove izjave, administracija američkog predsjednika Joe Bidena objavila je dugo očekivani izvještaj o ubistvu novinara i kolumniste Washington Posta

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je vizna ograničenja za 76 saudijskih pojedinaca nakon što je objavljen izvještaj Nacionalne obavještajne agencije u kojem se zaključuje da prijestolonasljednik Mohammed bin Salman stoji iza ubistva novinara Jamala Khashoggija koji je ubijen u ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. godine.

U izjavi koja je uslijedila ubrzo nakon objavljivanja izvještaja Blinken je rekao da administracija američkog predsjednika Joe Bidena uvodi vizna ograničenja saudijskim pojedincima “za koje se vjeruje da su bili uključeni u prijetnje disidentima koji žive u inostranstvu, uključujući ali ne ograničavajući na ubistvo novinara”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Blinken je rekao da ograničenje viza spada u novu politiku koja se naziva “Khashoggi Ban” i koja omogućava State Departmentu da uvede vizna ograničenja osobama za koje vjeruju da djeluju u ime strane vlade kako bi “suzbili, uznemirili, prijetili ili naštetili novinarima, aktivistima i drugim osobama za koje se smatra da su neistomišljenici”.

Prije Blinkenove izjave, administracija američkog predsjednika Joe Bidena objavila je dugo očekivani izvještaj o ubistvu novinara i kolumniste Washington Posta.

U redigovanoj verziji izvještaja navode se imena 15 osoba koje su putovale u Istanbul i za koje američka obavještajna služba “duboko vjeruje” da su sudjelovali u brutalnom ubistvu.

“Procjenjujemo da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu za hvatanje ili ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija”, navodi se u izvještaju Nacionalne obavještajne službe.

“Ovu procjenu donosimo na osnovu kontrole donošenja odluka koju prijestolonasljednik ima u Kraljevstvu, direktno sudjelovanje njegovih ključnih savjetnika u operaciji kao i podrška prijestolonasljednika u korištenju nasilja kako bi se utišali neistomišljenici”, dodaje se.

Saudijska Arabija saopštila je da u potpunosti odbacuju “negativnu, lažnu i neprihvatljivu” ocjenu američkog obavještajnog izvještaja.

“Vlada Kraljevine Saudijske Arabije u potpunosti odbacuje ocjenu izvještaja koji se odnosi na liderstvo Kraljevine i napominje da izvještaj sadrži netačne informacije i zaključke,” saopštilo je saudijsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Ovaj zločin je počinila grupa pojedinaca koja je prekršila sve propise i liderstvo Kraljevine poduzelo je potrebne korake kako bi osiguralo da se takva tragedija više nikada ne ponovi”, stoji dalje.

Sud u Saudijskoj Arabiji zatvorio je prošle godine osam osoba na zatvorske kazne od sedam do 20 godina zbog ubistva Khashoggija.

Jamal Khashoggi, koji je bio stanovnik Sjedinjenih Država i državljanin Saudijske Arabije, ušao je u konzulat svoje zemlje u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine kako bi preuzeo dokumente za vjenčanje.

Iz njega nikada nije izašao.

Turski zvaničnici smatraju da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno iz objekta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.