Globus

Trumpov još jedan udar

SAD uveo nove sankcije kineskim medijima, očekuju se još zategnutiji odnosi

21/10/2020

Mjere koje je u srijedu najavio državni sekretar Mike Pompeo ciljaju Yicai Global, Jiefang Daily, Xinmin Evening News, Social Sciences in China Press, Beijing Review i Economic Daily, zahtijevajući od njih da se registruju kao strane diplomatske misije, korak koji uključuje i identificiranje njihovih zaposlenika

Administracija predsjednika Donalda Trumpa vrši nove udare na kineske medije u Sjedinjenim Državama uvođenjem novih restrikcija, što je potez koji će dodatno zategnuti tenzije u ionako pogoršanim odnosima dviju najvećih svjetskih ekonomija dok predsjednik Trump nastoji ispuniti predizborna obećanja o smanjenju kineskog uticaja uoči izbora u novembru, izvještava ABC News.

Mjere koje je u srijedu najavio državni sekretar Mike Pompeo ciljaju Yicai Global, Jiefang Daily, Xinmin Evening News, Social Sciences in China Press, Beijing Review i Economic Daily, zahtijevajući od njih da se registruju kao strane diplomatske misije, korak koji uključuje i identificiranje njihovih zaposlenika.

– Svi su oni u vlasništvu ili pod nadzorom stranih vlada – rekao je Pompeo novinarima na konferenciji u State Departmentu.

– Ne postavljamo nikakva ograničenja na ono što oni mogu objaviti u Sjedinjenim Državama. Jednostavno želimo osigurati da Amerikanci, korisnici informacija, mogu razlikovati vijesti napisane u slobodnoj štampi od propagande koju distribuira sama Kineska komunistička partija. To ne smije biti izjednačeno – kazao je on.

Dok su Trump, Pompeo i drugi zvaničnici pojačavali kritike na račun Kine zbog postupanja s pandemijom koronavirusa, administracija je također kontinuirano pojačavala pritisak na interese Pekinga u Sjedinjenim Državama, a također je uvela sankcije kineskim zvaničnicima, kompanijama i vladinim agencijama zbog njihovih djelovanja na Tibetu, Tajvanu, Hong Kongu i Južnokineskom moru.

Od početka godine, administracija je zatvorila kineski konzulat u Houstonu, podigla optužnicu protiv nekoliko kineskih državljana zbog špijunaže, nametnula stroge restrikcije na putovanja kineskih diplomata, ograničila broj kineskih novinara kojima je dozvoljen boravak u SAD-u i izdala stroga upozorenja za akademske i naučne institucije. Kineski državni mediji i Konfucijevi instituti takođe su dužni da se registruju kao zvaničnici predstavništva stranih vlada.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.