Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reuters

SAD uvodi nove sankcije Rusije, tiču se komponenti za napredno oružje

ingusetia rusija
FOTO: Twitter

Sankcije su usmjerene na kompanije i subjekte treće strane, uključujući desetke dobavljača elektronike u Kini, kao i one na Bliskom istoku, u Africi, Evropi i na Karibima

Ministarstvo financija SAD-a u srijedu je najavilo nove sankcije za više od 300 pravnih i fizičkih lica s ciljem da se Rusiji prekine pristup proizvodima i uslugama potrebnim za održavanje vojne proizvodnje za njen rat u Ukrajini, uključujući i kineske dobavljače komponenti.

Najava, zajedno s novim izvoznim ograničenjima Ministarstva trgovine koji se odnose na poluvodiče i drugu tehnološku robu, objavljena je uoči samita čelnika G7 u Italiji, gdje će napori da se obuzda rastuća ruska ratna ekonomija biti glavna tema, navodi Reuters.

Američki dužnosnici izrazili su sve veću zabrinutost zbog sposobnosti Rusije da nabavi napredne poluvodiče, optičku opremu, softver i druge proizvode potrebne za proizvodnju naprednih sistema oružja uprkos prethodnim sankcijama.

Sankcije su usmjerene na kompanije i subjekte treće strane, uključujući desetke dobavljača elektronike u Kini, kao i one na Bliskom istoku, u Africi, Evropi i na Karibima. Sankcije nisu uvedene bankama u Kini i drugim zemljama u kojima je Ministarstvo finansija upozorilo da bi poslovi s ruskim subjektima mogli uticati na pristup dolara ovim institucijama.

Ali Ministarstvo finansija je saopćilo da modificira sankcije za ranije ciljane ruske banke, uključujući VTB i Sberbank, kako bi uključile podružnice u Kini, Indiji, Hong Kongu, Kirgistanu i drugim lokacijama.