Globus

nova naredba

SAD uvodi obaveznu vakcinaciju za većinu prekookeanskih putovanja

26/10/2021
Foto: Fena (Twitter)

Vanredna ograničenja za putovanja u SAD prvi su put uvedena početkom 2020. kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusa

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u ponedjeljak naredbu kojom se uvodi obavezna vakcinacija za većinu prekookeanskih putovanja i ukida ekstremna ograničenja za Kinu, Indiju i Evropu od 8. novembra, objavila je Bijela kuća.

Vanredna ograničenja za putovanja u SAD prvi su put uvedena početkom 2020. kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusa. Ova ograničenja su se odnosila na većinu neameričkih stanovnika koji su posljednjih 14 dana boravili u Britaniji, 26 schengenskih zemalja u Evropi bez graničnih kontrola, Irsku, Kinu, Indiju, Južnu Afriku, Iran i Brazil.

SAD nastoje da se udalje od ograničenja za svaku zemlju pojedinačno što je prethodno bilo na snazi zbog pandemije COVID-19 i odobre putovanja koja u potpunosti zavise od vakcinacije kako bi se unaprijedio siguran nastavak zračnog putovanja širom svijeta do SAD-a, stoji u Bidenovom proglasu, prenosi Reuters.

Bijela kuća je potvrdila da su mladi do 18 godina starosti izuzeti od novih pravila o obaveznoj vakcinaciji. Putnici koji nisu turisti iz gotovo 50 zemalja u kojima je stopa vakcinacije niža od 10 posto čak će imati pravo na izuzeće od smjernica. Oni će se morati vakcinisati u roku od 60 dana nakon dolaska u SAD.

U ovu grupu spadaju Nigerija, Egipat, Alžir, Armenija, Mijanmar, Irak, Nikaragva, Senegal, Uganda, Libija, Etiopija, Zambija, Kongo, Kenija, Jemen, Haiti, Čad i Madagaskar.

Bijela kuća je prvi put objavila 20. septembra da bi početkom novembra mogla ukinuti ograničenja za potpuno vakcinisane putnike iz 33 zemlje.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.