Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD, Velika Britanija i Francuska predložile VSUN-a nacrt rezolucije o Siriji

sirija – napad hemijskim oruzjem

SAD, Velika Britanija i Francuska predložile su Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) nacrt rezolucije kojom se osuđuje napad hemijskim oružjem koji su u Idlibu u utorak izveli pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, a kojim se traži pokretanje istrage za otkrivanje odgovornih osoba.

Francuska i Velika Britanija u utorak su tražile hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, a prije sastanka nacrt zajedničke rezolucije koju su pripremile SAD, Velika Britanija i Francuska podijeljen je članicama.

Nije poznato da li će nacrt na današnjem sastanku biti dat na glasanje.

Rusija i Kina uložile su veto na sličan nacrt o sankcijama Assadovom režimu zbog optužbi za napade hemijskim oružjem koji je VSUN-u predložen u februaru.

U novom nacrtu se prvenstveno osuđuju napadi hemijskim oružjem u Siriji, prvenstveno u Idlibu.

Također, zahtijeva se pronalazak odgovornih za napade i traži se istraga Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i UN-ovog istražnog povjerenstva Joint Investigative Mechanisme (JIM).

U nacrtu se traži da predstavnici Assadovog režima obezbijede informacije o svim letovima i zračnim operacijama u utorak 4. aprila, kao i imena svih komadanata te da dozvoli istražiteljima pristup vojnim objektima i razgovor sa vojnim zvaničnicima.

Da bi VSUN usvojio nacrt potrebno je da devet od 15 članica glasa ”za“ i da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) ne uloži veto.

Rusija je do sada uložila sedam puta veto na nacrte rezolucija o Siriji.