SAD zabrinut za civile na sjeverozapadu Sirije: Turska je važan saveznik u NATO-u

turska vozila sirija

Američki State Department izrazio je duboku zabrinutost za civile suočene s rastućim tenzijama i sukobima u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Afrin, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Heather Nauert u pisanom saopćenju komentirala je operaciju “Maslinova grana“ koju turske oružane snage i opoziciona Slobodna vojska Sirije provode protiv terorista PYD/PKK-a i ISIS-a u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin.

Ona je podsjetila da je šef američke diplomacije Rex Tillerson o toj temi jučer telefonom odvojeno razgovarao sa turskim i ruskim kolegama Mevlutom Cavusogluom i Sergejem Lavrovom.

“Kada je u pitanju situacija na sjeverozapadu Sirije, posebno smo zabrinuti za civile suočene s rastućim tenzijama i sukobima“, navela je Nauert.

U daljem tekstu saopćenja Nauert je dodala kako SAD nastavlja podržavati Tursku kao veoma važnog saveznika u NATO-u i partnera koaliciji za borbu protiv ISIS-a te opravdanim smatra njenu zabrinutost u sigurnosnom smislu.

“Međutim, pozivamo na racionalizaciju i ograničavanje vojnih aktivnosti te na poduzimanje mjera predostrožnosti u pravcu sprečavanja civilnih žrtava. Sve strane pozivamo da se okrenu protiv terorističkih ciljeva ISIS-a. Velike zemlje trebaju zajedno raditi kako bi sirijskom narodu osigurale mir i stabilnost“, poručila je Nauert.

Turske snage jučer su započele operaciju “Maslinova grana“ u Afrinu s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacije terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, oslobađanja teritorije koju okupiraju teroristi i spasa bratskog naroda na tom području.

Operacija u Afrinu pokrenuta je u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014).

Turska se poziva i na član 51 iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK još od sredine 80-ih godina prošlog vijeka vodi terorističku kampanju protiv Turske i do sada je u tim terorističkim napadima život izgubilo blizu 40.000 osoba.