Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žustra rasprava na kongresu SPD-a: Tijesna podrška velikoj koaliciji

spd glasanje

Vanredni kongres njemačke Socijaldemokratske partije (SPD) odobrio je ulazak u formalni dio pregovora o koaliranju s kršćanskim blokom CDU/CSU njemačke kancelarke Angele Merkel, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon žustre debate na vanrednom kongresu u Bonu, 362 delegata SPD-a podržala su pregovore o formiranju velike koalicije, a 279 delegata bilo je protiv.

Čelnici SPD-a su 12. januara okončali preliminarne pregovore s Kršćanskom demokratskom unijom (CDU) i njenom sestrinskom Kršćansko-socijalnom unijom (CSU). Postignut je načelni dogovor o ključnim političkim pitanjima, a detalji programa buduće koalicione vlade će biti dogovarani tokom formalnih pregovora.

Lider SPD-a Martin Schulz podržao je preliminarni dogovor i početak formalnih pregovora za formiranje velike koalicije, dok je tvrda lijeva struja unutar partije i omladinski ogranak protiv takvog puta.

Kršćanski blok koji predvodi kancelarka Merkel pobjednik je septembarskih parlamentarnih izbora u Njemačkoj, ali doživjeli su veliki gubitak glasova i nemaju kapacitete da samostalno formiraju vladu.

I SPD je doživio veliki krah na izborima, ali i dalje je ostao kao druga najjača politička opcija u Njemačkoj.