Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promjena pregovaračkog okvira

Sada i službeno: EU uslovljava integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

vijece eu
Foto: EU Council

Srbija treba u potpunosti provesti obveze koje proizlaze iz Sporazuma na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, prema Aneksu njegove provedbe, kao dogovoreno 18. marta 2023. godine

Vijeće ministara Europske unije (EU) danas je odobrilo odluku o promjeni pregovaračkog okvira za članstvo sa Srbijom, uslovljavajući njeno prihvaćanje normalizacijom odnosa s Kosovom.

Ova promjena odnosi se na poglavlje 35 pregovaračkog okvira u kojem je provođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa s Kosovom na taj način postalo formalni uslov za Srbiju u procesu pregovora o članstvu u EU.

“Srbija treba u potpunosti provesti obveze koje proizlaze iz Sporazuma na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, prema Aneksu njegove provedbe, kao dogovoreno 18. marta 2023. godine”.

Kosovo i Srbija su 27. februara 2023. u Bruxellesu postigli Osnovni sporazum, dok je 18. marta u Ohridu postignut dogovor o Aneksu provedbe sporazuma, podsjećaju Reporteri.net.

Evropska komisija i Služba za vanjsko djelovanje EU (EEAS), koji su također predložili ove izmjene, pozdravili su odluku Vijeća ministara, rekao je glasnogovornik EU Peter Stano.

“Obje strane prihvatile su svoje obveze da će Sporazum o normalizaciji (odnosa) postati sastavni dio njihovog evropskog integracijskog puta. Provedba Aneksa postignutog u martu 2023. odražava tu obvezu obiju strana”, rekao je Stano.

Stano je potvrdio da će takva obveza postati formalna i za Kosovo kroz “posebnu grupu za normalizaciju”.

“Očekujemo da obje strane provode Sporazum i sve ostale obveze iz dijaloga, jer je to ključno za njihov evropski put”, dodao je Stano.

Ambasadori zemalja članica EU prošle su sedmice postigli dogovor o ovim promjenama a tom prilikom zatraženo je da se obveza provedbe sporazuma iz dijaloga Srbije i Kosova uvrsti kao uslov u okviru poglavlja 35 pregovora o članstvu jer je sporazum postignut prije godinu dana.

Napredak u procesu normalizacije odnosa s Kosovom bio je dio uslova u pregovorima Beograda za članstvo u EU, no sada se posebno spominje uslov provedbe prošlogodišnjeg sporazuma.