Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podgorica

Sahranjen Amfilohije, ispratilo ga hiljade ljudi, Dodik mu se poklonio (FOTO/VIDEO)

ElvSkSXX0AAyJXR

Više hiljada vjernika i građana je okupljeno ispred hrama, koji su prethodna dva dana u mimohodu odavali počast mitropolitu Amfilohiju, pred Cetinjskim manastirom i hramom u Podgorici gdje je mitropolitovo tijelo bilo izloženo

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije sahranjen je poslije 14 sati u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Sahrani i višečasovnoj liturgiji prisustvovali su patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej koji je predvodio opijelo i liturgiju, vladike ostalih eparhija SPC, kao i predstavnici drugih pravoslavnih crkava.

Prisutni su bili i predstavnici Katoličke crkve i Islamske vjerske zajednice, državni funkcioneri, među kojima predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić, predstavnici političkih partija nove parlamentarne većine. Sahrani su prisustvovali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji su se poklonili pred odrom pokojnog mitropolita.

Više hiljada vjernika i građana je okupljeno ispred hrama, koji su prethodna dva dana u mimohodu odavali počast mitropolitu Amfilohiju, pred Cetinjskim manastirom i hramom u Podgorici gdje je mitropolitovo tijelo bilo izloženo.

Okupljenima se obratio patrijarh Irinej koji je saopštio, da je mitropolit Amfilohije kao amanet ostavio “ljubav prema Kosovu i Metohiji i da se obnovi kapela na Lovćenu”, javlja Radio Slobodna Evropa.

Episkop Joanikije, koji je postavljen za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske nakon smrti Amfilohija, rekao je da “plače Crna Gora i ima za kime da plače”.

“Ali taj plač će se pretvoriti u radost, jer je Amfilohije bio čovjek jevanđeoski. Svakoga gladnoga je nahranio, beskućnika primio, sve trpio, svakoga uvažio i milovao svojom ljubavlju. Bio je čovjek Hristove golgote i vaskrsenja“, rekao je Joanikije.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je obraćajući se nad odrom mitropolita Amfilohija ukazao je, između ostalog, na njegovu borbu za status crkve u Crnoj Gori.

“Nadam se da ćeš biti posljednji vladika koji je morao braniti Crkvu od dijela svog naroda, a branio si je i odbranio tako da si svakom unaprijed oprostio. Čuvaj nam i blagosiljaj Crnu Goru, živjelo pomirenje i živjela Crna Gora”, rekao je Bečić.

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je saopštio da ovaj dan predstavlja “litiju nad svim litijama koje su se slile iz svih krajeva, a koju predvodi sam mitropolit Amfilohije”.

“Građani Crne Gore su ostali bez velikana koji stoji rame uz rame sa Svetim Petrom Cetinjskim i Njegošem. Tako će tri jerarha Crne Gore da se slave tri dana uzastopno”, rekao je Krivokapić.

Srpski književnik Matija Bećković je rekao da “ispraćamo na dalek put mitropolita Amfilohija, onako kako su samo ispraćani Kralj Aleksandar (Karađorđević) i patrijarh Pavle”.

“Srećan put kažemo mi, a nebesa uzvraćaju dobrodošao Amfilohije”, rekao je Bećković.

Okupljenima se prvi obratio Episkop bački Irinej koji je smrt mitropolita Amfilohija okarakterisao privremenim rastankom.

Bez mjera protiv korona virusa

Mitropolit Amfilohije preminuo je u petak, 30. oktobra u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) usljed komplikacija izazvanih korona virusom.

Svještenstvo i prisutni građani u nedelju nisu poštovali mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), koje zabranjuju okupljanje više od sto osoba na otvorenom, uz obavezu nošenja maski i poštovanja fizičke distance.

Od početka epidemije u Crnoj Gori zabranjena su saučešća, a sahrane se obavljaju isključivo u užem krugu porodice. Zabranjeni su vjerski skupovi na otvorenom osim na površinama koje pripadaju vjerskim objektima. Preporuka je da se u vjerskim objektima obredi vrše bez prisustva građana.

Mjere su masovno kršene i u protekla dva dana. Vrlo mali broj sveštenika i vjernika je nosio maske, fizička distanca nije poštovana, prisutni su prilazili kovčegu i ljubili ruku preminulog, pričešćivali se istom kašikom. Iz Mitropolije je saopšteno da su za vjernike pripremili pet hiljada maski no ni brojna prisutna svještena lica ih ne nose.

Doktorica Nevenka Pavličić iz Kliničkog centra javno je 31. oktobra od NKT zatražila da izdaju nalog za zatvaranje kovčega preminulog Amfilohija, nakon čega je predsjednik NKT Milutin Simović tražio od Instituta za javno zdravlje, da sveštenstvu daju dodatne jasne preporuke.

Kovčeg sa tijelom mitropolita Amfilohija bio je otvoren sve vrijeme tokom liturgije koja je prethodila sahrani.

NKT, Institut za javno zdravlje i Mitropolija su više puta apelovali na građane da poštuju propisane mjere. Crna Gora je sa 628 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika , među najugroženijim u regionu.

Iz SPC su najavili da će u svim crkvama i manastirima u Crnoj Gori, 1. novembra, biti služena liturgija.

Dan žalosti je nedelju proglašen u šest opština, Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Budvi, Beranama i Plužinama, ali ne i u cijeloj državi, što je od Vlade u tehničkom mandatu tražio mandatar Zdravko Krivokapić.

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije je prethodnih 30 godina bio na čelu Mitropolije u Crnoj Gori.

U tom periodu izgrađen je Hram u kome je sahranjen, treći po veličini u pravoslavnom svijetu, sa najvećim zvonom na Balkanu teskim 11 tona, čija je izgradnja trajala 20 godina.