Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sahranjen knez od Jugoslavije

aleksandar karadjordjevic sahrana2

Na Oplencu, u grobnici koja se nalazi u crkvenoj porti Crkve svetog Đorđa, zadužbine Karađorđevića, sahranjen je danas knez Aleksandar Karađorđević, nosilac titule knez od Jugoslavije, koji je preminuo 12. maja u Parizu u devedesetdrugoj godini, javlja Anadolu Agency.

Prije sahrane održana je liturgija za upokojene, koju je predvodio vladika šumadijski Jovan, a liturgiji i sahrani prisustvovali su, uz ostale, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici Vlade i Vojske Srbije, supruga kneza Aleksandra kneginja Barbara, sinovi knez Dušan, knez Mihajlo i knez Sergej Karađorđević, sestra kneginja Jelisaveta Karađorđević, prijestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, predstavnici diplomatskog kora, saradnici, prijatelji i poštovaoci kneza Aleksandra.

aleksandar karadjordjevic sahrana3

aleksandar karadjordjevic sahrana1

Prema sopstvenoj želji, knez Aleksandar je sahranjen u grobnici crkvene porte, a kovčeg su do grobnice otpratili pripadnici 98 Vazduhoplovne brigade iz Lađevaca, dok su ga u grobnicu položili Kneževi Šumadinci.

Knez Aleksandar je sin prvjenac namjesnika kneza Pavla Karađorđevića i kneginje Olge, a praunuk je kneza Aleksandra, najmlađeg sina vožda Karađorđa Petrovića. Rođen je u Velikoj Britaniji, 13. avgusta, 1924. godine.

Poslije 27. marta 1941. godine bio je u inostranstvu, najprije u Grčkoj, a potom u Egiptu i Keniji. Kada je napunio osamnaest godina (1942), prijavio se kao dobrovoljac u RAF (Ratno vazduhoplovstvo Britanije) i učestvovao je u Drugom svjetskom ratu sa hiljadu sati borbenog leta.

aleksandar karadjordjevic sahrana

Po završetku Drugog svjetskog rata, vlast u SFR Jugoslaviji oduzela mu je građanska prava i u izgnanstvu je bio do 2000. godine, od kada je intenzivno dolazio u Srbiju i obilazio gradove, sela, crkve i manastire.

Od 1930. godine, knez Aleksandar nosio je titulu knez od Jugoslavije, a nosilac je i velikog broja visokih odlikovanja, među kojima su orden Karađorđeve zvezde I reda, orden Belog orla I reda, orden Jugoslovenske krune I reda, orden Svetog Save I reda.

Iz dva braka sa kneginjama Marijom Pijom od Savoje i Barbarom od Lihtenštajna ima petoro dece.