Obama i Putin razgovarali o situaciji u Siriji i Ukrajini

obama putin2222

Na marginama Samita lidera G20 u Kini ruski i američki predsjednici Vladimir Putin i Barack Obama razgovarali su o krizama u Siriji i Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Drugog dana jedanaestog Samita G20 koji se održava u kineskom gradu Hangcou održane su dvije radne sjednice na kojima su lideri najrazvijenijih država svijeta razgovarali o efikasnosti upravljanja globalnim sektorima ekonomije, finansija, trgovine i investicija. Potom je upriličen svečani prijem za lidere koji je bio prilika za održavanje niza bilateralnih i multilateralnih sastanaka.

Predsjednici SAD-a i Rusije Barack Obama i Vladimir Putin predvodili su šire delegacije dvije zemlje na današnjem sastanku u Kini, a potom su dva lidera ostali sami u salonu i sat i pol razgovarali o situacijama u Siriji i Ukrajini.

“Bio je to znatno duži i konstruktivniji sastanak od očekivanog“, izjavio je glasnogovornik moskovskog Kremlja Dmitrij Peskov.

Neimenovani zvaničnik vašingtonske Bijele kuće je izjavio kako je na sastanku razgovarano o naporima koji se ulažu u pravcu smanjenja nasilja u Siriji, dopremanju humanitarne pomoći i borbi protiv terorističkih organizacija Al Kaide, Al Nusre i ISIS-a.

“Na sastancima je postignut napredak u približavanju stavova, uključujući i jutrošnji sastanak šefova diplomacija Johna Kerryja i Sergeja Lavrova“, kazao je kako diplomata iz Bijele kuće.

Isti izvor je otkrio kako su Obama i Putin riješili nedostatke u vezi sa načinom implementacijije prekida sukoba u Siriji, a kako su pitanje kako doći do tog sporazuma ostavili na raspravu ministara Kerryja i Lavrova.

Obama i Putin su također razgovarali i o političkim potezima koji se očekuju u Siriji, a Obama je naglasio da bi eventualni dogovor SAD-a i Rusije znatno ubrzao političku tranziciju u Siriji.

“Prioritet je da se uspostavi prekid vatre radi dopremanja humanitarne pomoći u Siriju. Ministri Kerry i Lavrov planiraju novi sastanak ove sedmice. Želimo šro prije doći do sporazuma, ali moramo biti sigurni da će to doprinijeti rješavanju krize na terenu, Zato ćemo nastaviti pregovore“, kazao je zvaničnik Bijele kuće.