Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak u Parizu o strategiji protiv ISIS-a: Rusija je na pogrešnom putu

carter le drian

Američki sekretar za odbranu Ashton Carter je, u vezi s navodima o mogućoj saradnji s Rusijom u borbi protiv terorističke organizacije ISIS-a, rekao kako se Moskva nalazi na pogrešnom strateškom putu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Rusija je na pogrešnom strateškom putu. Sve dok se to ne promijeni ne postoji zajednička tačka da sarađujemo s njima na ovom planu”, rekao je Carter.

Inače, ministri odbrana Francuske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Njemačke, Italije, Australije i Holandije sastali su se u Parizu kako bi se dogovorili o zajedničkoj strategiji protiv ISIS-a. Težište razgovora je podrška iračkim snagama na terenu i uništavanje infrastrukture ISIS-a.

Carter i francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian su nakon sastanka održali konferenciju za medije.

Američki sekretar za odbranu je tom prilikom istakao kako u okviru borbe protiv ISIS-a postoje tri ključne tačke.

“Potrebno je likvidirati centre ISIS-a u Rakki i Mosulu te tako uništiti rak zvani ISIS, boriti se protiv metastaziranja ovog tumora u svijetu i zaštititi narod”, rekao je Carter.

Dodao je da će se u Briselu za tri sedmice sastati ministri odbrane 26 zemalja koje zauzimaju mjesto u koaliciji protiv ISIS-a.

Le Drian je dodao kako su u okviru borbe protiv ISIS-a već zabilježili pozitivne rezultate i značajne pomake.

“ISIS se već počeo povlačiti. Zajednički napori su urodili plodom i uspjeli smo da nanesemo štetu izvorima organizacije. Potrebno je nakon ovoga povećati napore i provesti održivu strategiju”, kazao je Le Drian.