Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brisel

Sastankom Hotija i Vučića nastavljen dijalog Prištine i Beograda

hoti vucic3 (1)

Danas smo uz naše insistiranje razgovarali o dvije važne teme za građane Kosova i obje zemlje, pod jedan o nestalima i pod dva o ekonomskoj saradnji. Sastanak je bio težak

U nastavku dijaloga nakon 20 mjeseci zastoja, u Briselu je danas održan prvi sastanak premijera Kosova Avdullaha Hotija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića uz posredovanje Evropske unije, javlja Anadolu Age ncy (AA).

Sastanak koji je počeo oko 17 sati, trajao je sat i po. Domaćin sastanka je bio komesar za spoljnu politiku i sigurnost EU Jospeh Borell i specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Kosovski premijer Hoti je nakon sastanka ponovio da su načela Kosova u dijalogu poznata, te da je jedino moguće rješenje obostrano priznanje između Kosova i Srbije. Po njegovim riječima, to je predstavljeno i međunarodnim partnerima.

„Danas smo uz naše insistiranje razgovarali o dvije važne teme za građane Kosova i obje zemlje, pod jedan o nestalima i pod dva o ekonomskoj saradnji. Sastanak je bio težak”, rekao je Hoti.

Istakao je da je bilo napretka i da će detalji biti dostupni narednih dana. Dodao se razgovaralo i o sljedećem sastanku o kome će se znati više narednih sedmica. Hoti je kazao i da je moguće da će biti i razgovora tehničke prirode.

Evropski šef diplomatije Borell je pre početka dijaloga kazao da očekuje konstruktivnu diskusiju o prvim elementima razgovora koji će doprinijeti normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Ohrabrujem obje strane da današnjim razgovorima pristupe u duhu kompromisa i pragmatizma i sa razmišljanjem o evropskoj budućnosti građana Srbije i Kosova“, rekao je Borell u video poruci.

Današnjem sastanku u Briselu prethodio je video sastanak Hotija i Vučića u nedjelju sa Borellom i Lajčakom, koji je imao cilj da pripremi nastavak dijaloga.

Dijalog je prekinut krajem 2018. nakon što je Vlada Kosova uvela takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH. Srbija je kao uslov za nastavak dijaloga tražila ukidanje taksi, što se u međuvremenu i dogodilo pod velikim političkim pritiskom na kosovske čelnike od strane glavnih zemalja EU i Sjedinjenih Američkih Država.

U dijalogu ne učestvuje dosadašnji kosovski glavni pregovarač predsednik Hashim Thaci, koga već četiri dana ispituje Specijalno tužilaštvo u Hagu, nakon što je protiv njega podiglo optužnicu za ratne zločine.