Globus

Saudijska Arabija demantovala tvrdnje o zabrani obavljanja hadža Irancima

23/05/2016

Ambasada Saudijske Arabije u Ankari je demantovala tvrdnje da je Saudijska Arabija zabranila iranskim državljanima dolazak u zemlju radi obavljanja umre i hadža, javlja Anadolu Agency (AA).

“Saudijska Arabija prihvata kao vjersku odgovornost koja proističe iz islama, obzirom da se sveta mjesta Mekka i Medina nazale unutar granica naše zemlje, da bez osvrtanja na politiku kandidatima koji žele obaviti hadž u svetim mjestima olakša procedure te da im omogući sigurnost i udobnost”, navodi se u saopćenju.

Navodi se da vlasti Saudijske Arabije nijednog kandidata za obavljanja umre i hadža nisu onemogućili da obavi ovu vjersku dužnost, niti će to učiniti.

Dalje se dodaje da Saudijska Arabija ne zabranjuje ni jednom muslimanu da posjeti Svetu zemlju i da obavi vjerske dužnosti sve dok to ne izlazi iz okvira pravila i instrukcija vezanih za organizaciju hadža.

U saopćenju se navodi da saudijska vlada i narod izražavaju dobrodošlicu svim hadžijama, onima koji obavljaju umru i svim posjetiocima iz raznih dijelova svijeta, različitih nacionalnosti i mezheba, odnosno pravnih škola.

U saopćenju Ministarstva za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, objavljenom 19. maja, navodi se da Saudijska Arabija nikada nije zabranila iranskim državljanima dolazak radi obavljanja umre i hadža, dodajući da je zabranu donijela iranska vlada.

Podsjetimo, ministarstvo za hadž i umru svake godine okuplja zvaničnike iz 78 arapskih i islamskih država, uključujući i Iran, odgovorne za hadž i umru, na razgovore o pripremama za ovaj vjerski obred. Delegacija iz Irana je na ovom sastanku imala nekoliko zahtjeva, kao što je ravnomjerna podjela transporta hadžija između iranskog i saudijskog zračnog operatera, što predstavlja kršenje međunarodne prakse, kao i da Protokol sadržava paragrafe koji im dozvoljavaju organiziranje nekih ši'itskih obreda.

Komentari