Novi zakon

Saudijska Arabija omogućila ženama da putuju bez muške pratnje ili dozvole

saudi

Nekoliko slučajeva mladih žena koje su zatražile azil van zemlje zbog navoda o represiji na spolnoj osnovi dodatno je pojačalo pritisak na Rijad da ukine sistem muškog nadzora

Saudijska Arabija objavila je danas novi zakon po kome žene u toj zemlji sada mogu da putuju u inostranstvo samostalno, bez muške pratnje ili dozvole te im je omogućila veću kontrolu u porodičnim pitanjima, dodatno slabeći sistem muškog nadzora u vrijeme pojačanih briga zbog njenog stanja ljudskih prava.

Odluke objavljene u nizu vladinih dekreta u petak u službenom glasniku navode da saudijski pasoš treba izdati svakom građaninu kraljevstva koji se prijavi za dobijanje putnih dokumenata i da svakoj osobi starijoj od 21 godine nije potrebna dozvola za putovanje.

Izmjenama pravila također se ženama dopušta po prvi put pravo da registruju rođenje djeteta, brak ili razvod i da im se izdaju zvanični porodični dokumenti, te da imaju pravo na starateljstvo nad maloljetnom djecom.

Rijad je dugo prkosio međunarodnim kritikama zbog statusa žena u kraljevstvu, za koje grupe za ljudska prava tvrde da su često tretirane kao građani drugog reda na osnovu pravila koja zahtijevaju odobrenje muškog nadzornika u bitnim odlukama tokom njihovog života, bez obzira na dob.

De facto vladar kraljevstva, princ Mohammed bin Salman, ublažio je društvena ograničenja ukidajući zabranu upravljanja vozilima za žene u prošloj godini, u nastojanju da otvori svoje konzervativno muslimansko kraljevstvo i transformira ekonomiju.

Prošlogodišnje ubistvo novinara Jamala Khashoggija u rukama saudijskih agenata izazvalo je zgražanje širom svijeta, dok je arapska zaljevska država kritikovana zbog hapšenja i navodnih mučenja desetaka ženskih aktivistica.

Nekoliko slučajeva mladih žena koje su zatražile azil van zemlje zbog navoda o represiji na spolnoj osnovi dodatno je pojačalo pritisak na Rijad da ukine sistem muškog nadzora.

Sistem muškog nadzora, koji se nalazi u prostoru između zakona i običaja, postao je neugodno pitanje za princa Mohammeda, koji je nagovijestio u prošloj godini da se zalaže za ukidanje sistema, ali ipak nije objavio da ga poništava.

Današnji dekreti također obuhvaćaju pravila zapošljavanja za žene, koje predstavljaju gro nezaposlenih u Saudijskoj Arabiji. U dekretu se navodi da svi građani imaju pravo na rad bez obzira na spol, radnu sposobnost i dob.

Princ Mohammed objavio je ambiciozni plan u 2016. o transformiranju ekonomije, koji predviđa povećanje ženske radne snage na 30 s ranijih 22 posto, prenosi Reuters.