Globus

Saudijska Arabija priznala: Khashoggi je mrtav, uhapsili smo 18 ljudi

20/10/2018

Saudijska Arabija je saopćila da je novinar i kolumnista “Washington Posta” Jamal Khashoggi umro nakon svađe u saudijskom konzulatu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema navodima saudijske državne televizije, 18 državljana Saudijske Arabije privedeno je u vezi sa smrću Khashoggija u konzulatu te države u Istanbulu.

Navodi se i da su saudijske vlasti saopćile da će svi koji su umiješani u smrt Khashoggija odgovarati i biti izvedeni pred lice pravde.

Kraljevskim dekretom je otpušten i zamjenik šefa obavještajne službe Saudijske Arabije major-general Ahmed al-Asiri, a odlučeno je da se uspostavi ministarski komitet za restrukturiranje obavještajne službe u toj zemlji.

al-Asiri: Odabrao “ekipu”

Prema nekoliko izvora, upravo je al-Asiri odabrao tim koji je sudjelovao u Khashoggijevom nestanku. Vjeruje se da je upravo al-Asiri glavni “arhitekt” rata s Jemenom.

Saudijska državna televizija je objavila da su sa dužnosti uklonjena i tri saudijska visokorangirana obavještajna službenika u vezi sa slučajem Khashoggi.

Khashogi sa svojom vjerenicom Hatice Cengiz

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, kako bi dobio papire potrebne za vjenčanje sa svojom turskom zaručnicom Hatice Cengiz.

Upravo je Cengiz alarmirala tursku policiju 2. oktobra – tri i po sata nakon što je novinar ušao u konzulat. U to vrijeme ona ga je još uvijek čekala vani.

Turski dužnosnici vjeruju kako je 15 Saudijaca koji su stigli u Istanbul 2. oktobra i ušli u konzulat povezano sa Khashoggijevom smrću. Svi zajedno su istog dana napustili Tursku. Snimke sa nadzornih kamera otkrile su dosta toga i bile ključne u žestokom pritisku na zvanični Rijad da prizna umiješanost…

Šestorica od 15 Saudijaca koji su kobnog dana stigli u konzulat: (gore s lijeva na desno) Maher Abdulaziz Mutreb, Dr Salah al-Tubaigy, Abdulaziz al-Hawsawi. (dle s ljeva na desno): Thaar Ghaleb al-Harbi, Muhammed Saad al-Zahrani, Khalid Aedh al-Otaibi

Khashoggi je poznat kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list “Al Watan”, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

Za sada nema informacija o tome gdje je Khashoggijevo tijelo, i je li ono zaista raskomadano kako su izvještavali turski mediji proteklih dana.

“Yeni Safak”: Khashoggi umirao 7 minuta, al-Tubaigy ga raskomadao

Ovo je posljednja kolumna ubijenog novinara Jamala Khashoggija

Poginuo jedan od osumnjičenih za nestanak novinara Jamala Khashoggija

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.